EU postaje sve teže da uvede sankcije Rusiji – premijer Estonije

EU postaje sve teže da uvede sankcije Rusiji – premijer Estonije

Estonska premijerka Kaja Kalas smatra da je zbog „ratnog zamora“ i „indikativnih unutrašnjih problema“ u Evropskoj uniji sve teže održati jedinstvo oko sankcija Rusiji.

Kako piše „Evropska istina”, Kalas je o tome rekao u intervjuu za The Telegraph.

„Sve je teže i teže uvesti sankcije (u Evropskoj uniji), a nije ostalo toliko elemenata kojima možemo da uvedemo sankcije. To je problem“, rekla je ona.

Istovremeno, estonski premijer smatra da je neophodno da nastavi da vrši pritisak na Rusiju kako ne bi odlučila da širi svoju okupaciju na druge zemlje.

„Posle Ukrajine, on (Putin) je ciljao Moldaviju. Gađao je Gruziju, gađao baltičke države. Nije to krio, zapravo. Jedini način da se to zaustavi je da pomogne Ukrajini da pobedi u ovom ratu“, smatra Kalas. .

Ranije je premijer Estonije rekao da bi Rusija mogla da iskoristi prebege koji sada beže od mobilizacije kao „sledeće oružje“ u svom hibridnom ratu protiv Evrope.

Kao što znate, Savet Evropske unije je u četvrtak odobrio odluku o uvođenju novog paketa ekonomskih i individualnih sankcija Rusiji kao odgovor na rusku nelegalnu aneksiju ukrajinskih teritorija.

Evropska unija je takođe odobrila odluku o uvođenju sankcija protiv još 30 fizičkih i sedam pravnih lica u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu.