Turska se promenila u ‘Turkiie’, menjajući ime u Ujedinjenim nacijama

Turska se promenila u ‘Turkiie’, menjajući ime u Ujedinjenim nacijama

Turska se rebrendira.
Zemlja se sada zove „Turkiie“ u salama Ujedinjenih nacija, koji su pristali da priznaju promjenu u srijedu nakon zahtjeva turske vlade. Kampanja za rebrendiranje u Turkiie počela je u decembru.
„Proces koji smo započeli pod vođstvom našeg predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u cilju povećanja vrijednosti brenda naše zemlje treba da bude finalizovan“, napisao je Čavušoglu na Tviteru u utorak.

U pismu upućenom generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu, Čavušoglu je napisao: „Želim da vas obavestim da, u skladu sa predsjedničkim cirkularom… od 2. decembra 2021., o upotrebi reči „Turkiie“ u stranoj jezika i kasniju strategiju brendiranja, Vlada Republike Turske će od sada početi da koristi „Turkiie“ da zameni reči kao što su „Turska“, „Turkei“ i „Turquie“ koje su se u prošlosti koristile za označavanje „Republika Turska.“
Portparol UN Stefan Dužarik rekao je za Si-En-En u četvrtak da su UN prihvatile promjenu i da je stupila na snagu čim su primili zahtjev i uverili se da je dokument legitiman, što je bilo u srijedu.
„To nije pitanje, nije na nama da prihvatimo ili ne prihvatimo“, rekao je Dužarik. „Zemlje su slobodne da biraju kako žele da budu imenovane. To se ne dešava svaki dan, ali nije neobično da zemlje menjaju imena.“
„Ona koja mi pada na pamet je Côte d’Ivoire, koja se na engleskom zvala Obala Slonovače i oni su tražili Côte d’Ivoire“, dodao je portparol.

Cavusoglu je u srijedu za državnu novinsku agenciju Anadolu rekao da je vlada, saradnjom sa Direkcijom za komunikacije Turske, koja je povezana s uredom predsjednika, uspjela uspješno postaviti temelje za rebrendiranje. „Omogućili smo UN i drugim međunarodnim organizacijama i zemljama da vide ovu promenu korišćenja ‘Turkiie’“, rekao je on.
Direktor za komunikacije Turske Fahretin Altun objavio je u sredu na Tviteru promotivni video sa natpisom: #HelloTurkiie.

izvor CNN