Izrael daje zeleno svetlo za atentate dronom

Izrael daje zeleno svetlo za atentate dronom

Izraelske odbrambene snage (IDF) odobrile su upotrebu dronova za napade za ubistvo palestinskih osumnjičenih za terorizam na Zapadnoj obali, objavio je u četvrtak Džeruzalem post. Naredba dolazi nakon nasilnog izraelskog napada dan ranije, i pošto ID sve više gleda na robote koji će nadzirati palestinske teritorije.

Prema pisanju lista, komandantima ID biće dozvoljeno da koriste bespilotne letelice „za izvođenje napada ako se utvrdi da naoružani naoružani ljudi predstavljaju neposrednu pretnju njihovim trupama“. Viši oficiri su u sredu razgovarali o promeni doktrine, nastavljen je izveštaj, a načelnik generalštaba general Aviv Kohavi potpisao je naređenje.

Izrael koristi Elbitove dronove Hermes 450 za izvođenje ciljanih atentata u Gazi od 2008. Ove bespilotne letelice su u proizvodnji od kasnih 1990-ih, ali je teško uspostaviti potpuni račun o njihovoj upotrebi, pošto je izraelski vojni cenzor zabranio izveštaje o njihovoj upotrebi do ranije ove godine.

Dronovi nikada nisu ofanzivno korišćeni iznad Zapadne obale, barem prema IDF-u. Međutim, odluka o promeni ove politike doneta je nakon što su četiri Palestinca ubijena, a 44 povređena tokom racije na izbeglički kamp u Dženinu rano u sredu. Međutim, IDF je razmatrao zeleno osvetljenje ubistava dronova još u maju, kada je izraelski komandos za borbu protiv terorizma ubijen tokom slične operacije u Dženinu, tvrdi Jerusalem Post.

Racija u sredu imala je za cilj hapšenje brata Raada Hazema, koji je ubio tri izraelska civila u Tel Avivu u aprilu. Takvi napadi, očigledno organizovani i inscenirani iz Dženina, izazvali su strahove da će ID uskoro izvesti veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali.

Iako „niko nema interes da pokrene operaciju velikih razmera“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Omer Bar u radio intervjuu u četvrtak, „to se može dogoditi“.

Za sada, Izrael se nada da će dronovi i oružje na daljinsko upravljanje moći da sačuvaju svoje trupe od opasnosti na Zapadnoj obali. IDF je nedavno instalirala daljinsku topovsku kupolu u gusto naseljenoj oblasti Hebrona, nakon što je, kako se izveštava, prošle godine primenila tehnologiju za prepoznavanje lica na palestinskoj teritoriji.