Turska kaže da kandidat za NATO nije ispoštovao njegove zahtjeve

Turska kaže da kandidat za NATO nije ispoštovao njegove zahtjeve

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu pozvao je u ponedeljak Finsku da javno proglasi kraj zabrane prenosa oružja njegovoj zemlji. U suprotnom, Ankara neće podržati kandidaturu Helsinkija za članstvo u NATO-u.

Obraćajući se novinarima uoči posete finskog ministra odbrane Antija Kajkonena Turskoj u četvrtak, Čavušoglu je rekao da će ministrovo putovanje biti „važno” u kontekstu napora Finske da se pridruži vojnom savjezu predvođenom SAD.

„Još uvek nije bilo saopštenja Finske da su ukinuli embargo na oružje protiv nas“, rekao je on, prenosi Rojters. „Očekujemo takvu izjavu.

Finska i Švedska su u maju podnele zahtev za članstvo u NATO-u, tvrdeći da je taj potez izazvan ruskom vojnom operacijom u Ukrajini. Pošto članstvo zavisi od sporazuma svih 30 država članica NATO-a, Turska je nastojala da nametne uslove dvema nordijskim aspirantima pre nego što potpiše njihove aplikacije.

Od obe zemlje je zatraženo da izruče kurdske osumnjičene za terorizam i neke sledbenike turskog sveštenika Fetulaha Gulena sa sedištem u SAD, da se obračunaju sa finansiranjem povezanih grupa i da ukinu embargo na oružje Turskoj koji su uvele obe zemlje 2019. godine nakon operacije Ankare protiv Kurda. militanata u Siriji.

Finska i Švedska potpisale su sporazum u junu, obećavajući da će se pozabaviti ovim problemima. Međutim, Turska tvrdi da je napredak spor. Švedska je u septembru ukinula embargo na oružje i izručila jednog Kurda koji je ranije bio osuđen u Turskoj zbog članstva u terorističkoj grupi. Turski ministar pravde Bekir Bozdag nazvao je ovaj poslednji potez „dobar početak“, ali je rekao da Stokholm mora da nastavi sa izručenjem „svih terorista koje Turska želi“.

Obraćajući se kandidaturama dve nordijske zemlje za NATO, Rusija je rekla da proširenje bloka neće učiniti evropski kontinent stabilnijim ili sigurnijim, i iako je Moskva istakla da „nema problema“ sa Stokholmom ili Helsinkijom, ipak je obećala da će se prilagoditi svoj vojni položaj u svom sjevernom regionu ako alijansa doda dvije nove članice.