Uspeh fudbala i Maroka daje arapskom svjetu prvog četvrtfinalista Svjetskog prvenstva

Uspeh fudbala i Maroka daje arapskom svjetu prvog četvrtfinalista Svjetskog prvenstva

Maroko je izazvao talas strastvene podrške i održao snove arapskog sveta o Svjetskom prvenstvu dok je u utorak u izvođenju penala eliminisao željenu Španiju i plasirao se u četvrtfinale.

Time su postali prva arapska nacija koja je prošla u osminu finala, obezbeđujući proboj za region na prvom globalnom turniru na Bliskom istoku, a takođe su postali i četvrta afrička reprezentacija koja je otišla ovako daleko u istoriji Svjetskog prvenstva.

Njihova pobeda će se smatrati ne samo trijumfom Maroka, već i potvrdom kontroverzne odluke FIFA da preda Kataru prava domaćina, dodajući značajan sjaj još jednom arapskom uspehu na turniru, poput Saudijske Arabije koja je pobedila Argentinu i Tunisa uznemirujući nosioca Francusku u grupnoj fazi .

Maroko, koji je savladao Španiju sa 3-0 u raspucavanju nakon remija 0-0 na kraju dvočasovne akcije iscrpljivanja energije, sada ima šansu da postane i arapski svet i prvi polufinalisti Afrike ako nastave da koriste ogromnu podršku koja ih je podržala kroz impresivan niz rezultata.

Oni će igrati u subotu u četvrtfinalu na stadionu Al Thumama u Dohi protiv Portugala ili Švajcarske, koji će igrati kasnije u utorak.

Zapanjujuća kakofonična kombinacija pevanja, bubnjanja, podsmeha i zvižduka pristalica Maroka stvorila je atmosferu kakva nijedna druga na stadionima u Kataru.

Oni su ponovo bili velika većina u kapacitetu od 44.667 gledalaca na stadionu Education Citi, potpuno zaglušivši navijače Španije.

Nema dvosmislenosti oko njihove podrške jer bodre svoj tim i u jednakoj meri barakuju protivnicima, a marokanski igrači im se često obraćaju za pomoć kada je potrebno.

Maroko je bio srećan što je dozvolio Španiji posed, ali je na kraju očajnički čekao na raspucavanje jer su se borili sa povredama i umorom i opasno živeli u završnim fazama.

Španija je imala dominantnih 63% poseda na utakmici i, čak i s obzirom na 30 minuta produžetka, napravila je neverovatnih 1.068 dodavanja, od kojih je 988 uspešno obavljeno.

Ali većina njih je prešla sa jedne strane na drugu, retko stvarajući prodoran pas koji je Španija tražila.

Maroko je imao momente preduzimljivosti u kontranapadu i bio je nošen pojedinačnim naporima poput razarača na sredini terena Sofjana Amrabata i krilnih bekova Ašrafa Hakimija i Nusaira Mazrauija.

Oni će, međutim, biti veoma zabrinuti što su izgubili centralnog beka Naiefa Aguerda, koji je šepao u suzama u drugom poluvremenu, pošto je upravo stigao na Svetsko prvenstvo nakon što ga je operacija skočnog zgloba sprečila veći deo sezone u njegovom novom engleskom klubu Vest Hem junajted.