TikTok bi bilo teško zabraniti u SAD bez novog zakona, kažu stručnjaci

TikTok bi bilo teško zabraniti u SAD bez novog zakona, kažu stručnjaci

Bajdenova administracija je pod pritiskom da zabrani popularnu aplikaciju za društvene medije u vlasništvu Kine TikTok, ali svaki takav potez verovatno zavisi od usvajanja novog zakona koji jača ovlašćenja vlade da reguliše govor, rekli su stručnjaci.

Zakonodavci i jastrebovi za nacionalnu bezbednost povećavaju pritisak da se zabrani TikTok, koji je u vlasništvu kineskog BiteDancea, zbog straha da bi aplikacija mogla cenzurisati sadržaj, uticati na korisnike i prosleđivati lične podatke Amerikanaca Pekingu, navode koje kompanija poriče.

Sudovi su blokirali prethodnu ponudu Trampove administracije da delimično zabrani aplikaciju na osnovu toga što je takav potez prekršio zaštitu slobode govora.

To znači da svaki potez za blokiranje aplikacije verovatno zavisi od usvajanja zakona kao što je RESTRICT ACT, dvopartijski zakon koji su senatori predstavili ovog meseca i kojim se Ministarstvu trgovine daju nova ovlašćenja da zabrani stranu tehnologiju koja predstavlja rizik za nacionalnu bezbednost. Time bi se zaobišla zaštita govora koja je ugrađena u postojeći zakon, rekli su advokati i posmatrači Kine.

„RESTRICT je zaista od pomoći jer daje ovo potpuno novo, od nule, zakonsko ovlašćenje koje nema nijednu od tih komplikacija“ prema drugim zakonima, rekla je Emili Kilkriz, viši saradnik Centra za novu američku bezbednost i bivša pomoćnica Američki trgovinski predstavnik. „To je mnogo jači, čistiji pravni autoritet.“

TikTok je ranije kritikovao RESTRICT akt, rekavši da „Bajdenova administracija ne treba dodatna ovlašćenja Kongresa da bi se pozabavila zabrinutostima za nacionalnu bezbednost u vezi sa TikTokom: može da odobri dogovor o kojem se pregovaralo sa (Bajdenovom administracijom) tokom dve godine koje je provela u poslednjih šest meseci pregledavanje“.

Izvršni direktor TikToka, Shou Zi Chev, svedočiće u četvrtak pred Komitetom za energetiku i trgovinu Predstavničkog doma i suočiće se sa teškim pitanjima onih zakonodavaca koji žele da zabrane aplikaciju.

TikTok, za koji je direktor FBI Kristofer Rej rekao u novembru da bi mogao da se koristi za „kontrolu softvera na milionima uređaja“, godinama je bio na nišanu vlade SAD, otkako je moćni republikanski senator Marko Rubio pozvao na njegovu reviziju 2019.

Sudovi su odbili pokušaj bivšeg predsednika Donalda Trampa da blokira TikTok 2020. izvršnom naredbom koja je Ministarstvu trgovine dala slična ovlašćenja kao aktom OGRANIČENjA.

U tom slučaju, izvršna naredba na koju se oslanjao Tramp imala je veliku prepreku: svoju moć je izvlačila iz Međunarodnog zakona o vanrednim ekonomskim ovlašćenjima, koji predviđa uvoz ili izvoz „informativnih materijala“ i „ličnu komunikaciju“ kroz Bermanov amandman. , koji je nastojao da zaštiti govor.

U međuvremenu, potez Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama, moćnog tela koje ispituje strane investicije zbog rizika po nacionalnu bezbednost, da primora Bitedance da se odrekne svog TikTok poslovanja u SAD, ostaje zaglibljen u pregovorima dve i po godine kasnije.

Savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan podržao je 7. marta RESTRICT Act rekavši da bi on „ojačao našu sposobnost da se bavimo diskretnim rizicima koje predstavljaju pojedinačne transakcije, i sistemskim rizicima koje predstavljaju određene klase transakcija koje uključuju zemlje od interesa u osetljivim tehnološkim sektorima“.

Ali zakon verovatno neće pružiti trenutna rešenja za one koji pozivaju na zabranu aplikacije. Iako zakon uživa dvostranačku podršku, nijedan prateći zakon još nije uveden u Dom. Takođe još nije jasno kada bi Kongres to mogao da preuzme — a neki misle da bi to moglo da bude povezano sa merom odbrane na kraju godine.

Neki stručnjaci kažu da bi korišćenje novih pravnih alata za zabranu TikTok-a i dalje moglo da izazove izazove za Prvi amandman.

„Realno gledano, ne vidim da će ovaj alat ući u igru do 2024. godine“, rekao je advokat CFIUS Nikolas Klajn iz DLA Pajpera. „I najverovatnije će postojati pravni izazov ako se koristi za zabranu TikToka.