Japan želi da građani piju više alkohola

Japan želi da građani piju više alkohola

Japanski poreznik pokrenuo je takmičenje u kojem poziva građane da iznađu inovativne načine da ukažu na opadanje prodaje alkohola, nadajući se da će podstaći mlade da češće posežu za šankom i daju šansu vladinim prihodima.

Nacionalna poreska agencija (NTA) nazvala je novu kampanju „Sake Viva!“ po legendarnom japanskom pirinčanom vinu, pozivajući sve između 20 i 39 godina da podnesu poslovne ideje za industriju alkohola u zemlji, koja zaostaje nakon pandemije Covid-a. 19 i opadanje navika pijenja širom zemlje.

Kako je navedeno na zvaničnom vladinom sajtu koji je ove nedjelje privukao međunarodnu pažnju nakon izveštaja lokalnih medija, konkurs će trajati do 9. septembra i traži „nove proizvode i dizajne“, kao i načine za promovisanje pijenja kod kuće. Pobjednici će biti pozvani na ceremoniju dodjele nagrada u Tokiju u novembru, a poresko tijelo je obećalo da će podržati ulaganja u pobjedničku ideju.

NTA je primetio da su porezi na alkohol činili oko 3% vladinih poreskih prihoda u 2011. godini, ali su pali na 2% do 2020. godine, navodeći potrebu da se revitalizuje prodaja pića.

Kao što se vidi među istom starosnom grupom u drugim zemljama, mladi odrasli u Japanu su značajno smanjili svoju konzumaciju alkohola poslednjih decenija, pri čemu je prosečan unos odraslih godišnje pao sa 100 litara u 1995. na 75 litara u 2020.

Iako je japansko ministarstvo zdravlja reklo da ne učestvuje u inicijativi, ono je izrazilo nadu da će poreska agencija podsticati samo „odgovarajuću količinu konzumiranja alkohola“ i navelo je da ostaje u kontaktu sa NTA po tom pitanju.

Takmičenje nije prvo takve vrste, jer je NTA prošle godine pokrenuo projekat pod nazivom „Uživajte u sakeu!“ u sličnom nastojanju da stvori nove poslovne ideje. Nejasno je da li je poslednja kampanja bila uspješna s obzirom na tekući pad prihoda, ali agencija bez obzira na to još jednom pokušava da probije tu ideju.