Temperature u Kaliforniji dostižu nove rekorde, dodatno opterećujući električnu mrežu

Temperature u Kaliforniji dostižu nove rekorde, dodatno opterećujući električnu mrežu

Rekordno visoke temperature su se očekivale u nedjelju u centralnoj dolini Kalifornije od Sakramenta do van Los Anđelesa, a zvaničnici su upozorili da bi opasan toplotni talas mogao da pogodi državu do kraja nedjelje i testira granice električne energije grid.

Državni zvaničnici su u nedjelju pozvali stanovnike da ograniče upotrebu električne energije peti dan zaredom jer je potražnja za energijom naglo porasla, a temperature su i dalje u porastu.

Najveća vrućina koncentrisana je u nedjelju u Centralnoj dolini, gde bi temperature mogle da se popnu na 109 stepeni Farenhajta. Termometar bi mogao da dostigne 115 stepeni do sredine nedelje, saopštila je Nacionalna meteorološka služba, upozoravajući stanovnike da ostanu u zatvorenom prostoru kako bi izbegli bolest uzrokovanu toplotom.

„Talas vrućine počinje ozbiljno danas, a predviđa se da će opasne temperature trajati do kraja nedelje“, napisala je Nacionalna meteorološka služba Sakramenta na Tviteru.

Grad San Dijego u južnoj Kaliforniji, koji je u subotu postavio rekordnu temperaturu od 95 stepeni, mogao bi da postavi još jedan rekord u nedelju, rekao je prognostičar Nacionalne meteorološke službe Toni Frakaso, iako bi šansa za popodnevnu grmljavinu mogla doneti olakšanje.

Nezavisni operater sistema Kalifornije (ISO), koji nadgleda državnu električnu mrežu, produžio je „fleksibilno upozorenje“ na peti dan, tražeći od stanovnika države da podese svoje termostate na 78 stepeni ili više, izbegavaju korišćenje velikih uređaja i gase svetla u kako bi se sačuvala energija.

„Naročito nedelja, ponedeljak i utorak će biti najteži u ovom toplotnom talasu“, navodi agencija u saopštenju za javnost.

Dodaje se da bi požari koji su u toku u državi i potencijalni novi požari mogli dodatno opteretiti električnu mrežu zbog oštećenja vodova i generatora. Više od dve decenije suše i porasta temperatura, koje su pogoršane klimatskim promenama, učinile su Kaliforniju ranjivijom nego ikada na šumske požare.

U okrugu Siskiju u severnoj Kaliforniji, gde su se vatrogasci borili sa brzim požarom u Milu, koji je naterao hiljade da evakuišu svoje domove, prognoza visoke temperature za nedelju bila je 95 stepeni. Narednih dana se očekuje da će temperature dostići 100 stepeni. Požar je izgoreo na više od 4.000 hektara i bio je ugašen u 25 odsto u nedelju ujutro, prema Kalifornijskom odeljenju za šumarstvo i zaštitu od požara.