Ukrajina očekuje da će ove nedjelje od EU dobiti 5 milijardi evra pomoći

Ukrajina očekuje da će ove nedjelje od EU dobiti 5 milijardi evra pomoći

Ukrajinski premijer Denis Šmihal očekuje da će Ukrajina ove nedelje dobiti 5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU. On je sa njemačkim partnerima razgovarao o pitanju dobijanja još tri milijarde evra podrške, kao i obezbeđivanju makrofinansijske pomoći Ukrajini slijedeće godine. Relevantnu izjavu dao je ukrajinski premijer Denis Šmihal na brifingu u Berlinu, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Od Nemačke smo dobili [1 milijardu evra] bespovratnih sredstava i veoma smo zahvalni na tome. Dobili smo [EUR] 1 milijardu makrofinansijske pomoći od EU. Pored toga, ove nedelje očekujemo da dobijemo 5 milijardi evra makrofinansijske pomoći od EU, koje su deblokirane nakon naših razgovora sa nemačkim ministrom finansija, sa gospodinom kancelarom [Olafom Šolcom]. Stoga očekujemo da ćemo u bliskoj budućnosti dobiti ovu značajnu sumu pomoći Ukrajini. Takođe, sada smo nastavili diskusiju o tome kako će Ukrajina dobiti još tri milijarde evra makrofinansijske pomoći“, rekao je Šmihal posle sastanka sa zvaničnicima nemačke vlade i poslanicima Bundestaga.

Prema rečima Šmihala, tokom njegovih susreta sa nemačkim partnerima pokrenuto je i pitanje pružanja makrofinansijske pomoći Ukrajini sledeće godine, a očekuje se da će Njemačka imati vodeću ulogu u tome.

Podsetimo, ukrajinski premijer Denis Šmihal boravi u radnoj poseti Njemačkoj.