Privatni avion Cesna srušio se kod obala Letonije

Privatni avion Cesna srušio se kod obala Letonije

Privatni avion „Cesna“ srušio se u nedjelju uveče kod obala Letonije, saopštila je švedska spasilačka služba, nakon što je NATO podigao mlazne avione da prate svoj nepravilan kurs.

Avion Cesna 551, registrovan u Austriji, leteo je iz Hereza ​​u južnoj Španiji, odakle je poleteo u 12:56 GMT bez određene destinacije, navodi se na sajtu FlightRadar24.

Skrenuo je dva puta, u Parizu i Kelnu, pre nego što je krenuo pravo preko Baltika, prolazeći pored švedskog ostrva Gotland. U 17:37 GMT na listi za praćenje leta je naveden kao brzo gubi brzinu i visinu.

„Saznali smo da se avion srušio (u okeanu) sjeverozapadno od grada Ventspilsa u Letoniji“, rekao je portparol švedske spasilačke službe. „Nestao je sa radara.“

Helikopter litvanskih vazduhoplovnih snaga poslat je na mjesto nesreće radi traganja i spasavanja na zahtjev susjedne Letonije, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga. Portparoli letonske kontrole letenja i spasilačkih službi nisu bili odmah dostupni.

Borbeni avioni NATO-a su ranije poleteli da prate avion, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga Rojtersu. Švedska spasilačka služba saopštila je da su prijavili da niko nije vidljiv u kokpitu Cesne.

Borbeni avioni bili su iz misije baltičke vazdušne policije NATO-a na aerodromu Amari u Estoniji, rekao je portparol litvanskih vazduhoplovnih snaga Rojtersu.

Misiju u vazduhoplovnoj bazi trenutno čine četiri aviona Eurofighter njemačkog vazduhoplovstva, navodi NATO. Portparol nije rekao koliko je aviona bilo niti komentarisao dalje.