Tajvan bi mogao da bude napadnut – predsjednik

Tajvan bi mogao da bude napadnut – predsjednik

Tajvanski predsjednik Cai Ing-ven rekao je za Atlantik u ponedeljak da postoji „istinska pretnja“ kineske invazije. Kina je insistirala da će nastojati da reintegriše Tajvan mirnim putem, ali ako dođe do sukoba, Cai će tražiti pomoć od Zapada.

U članku koji je napisao Ben Rouds, govornik Baraka Obame i zamjenik savjetnika za nacionalnu bezbjednost, Cai je rekao da „moramo da se pripremimo“ za potencijalnu kinesku invaziju. „Stvarno je da bi nam se to moglo dogoditi“, nastavila je, dodajući: „tamo postoji prava pretnja. To nije hipa.“

Tajvan je vladao sam sobom otkako su nacionalističke snage predvođene Čang Kaj Šekom pobjegle na ostrvo 1949. godine, nakon što su izgubile građanski rat od komunista. Stav Pekinga je da je Tajvan sastavni deo Kine – takozvana politika „Jedne Kine“ – i da će Kina „neizbežno biti ponovo ujedinjena“, a bela knjiga objavljena u avgustu kaže da će Peking nastojati da ovo ponovno ujedinjenje postigne mirnim putem. , zadržava pravo upotrebe vojne sile.

Dok je kineska vojska za redove veličine jača od tajvanske, Cai je povećala troškove odbrane za 13 odsto i potrošiće 19 milijardi dolara na svoju vojsku 2023. Cilj Tajpeja je, istakao je Rouds, da invaziju učini preskupom za Kinu.

„Ako [Narodnooslobodilačka armija] želi da uradi nešto drastično, [kineski predsjednik] Si mora da odmeri troškove“, rekao je Cai bivšem zvaničniku Bele kuće. „Mora dvaput da razmisli.“

Međutim, čak i sa dvocifrenim povećanjem potrošnje za odbranu, i sa SAD koje su odobrile prodaju oružja Tajpeju u vrijednosti od milijardu dolara u septembru, Caiju bi i dalje bio potreban Zapad da finansira tajvansku vojsku kao što trenutno čini za ukrajinske snage.

„Zapadne zemlje, posebno SAD, pomažu Ukrajini. Ono što vidimo iz rata u Ukrajini je da se zapadne zemlje okupljaju i pomažu Ukrajini da se bori“, rekla je ona.

Američka vlada je zvanično priznala, ali ne i podržala, suverenitet Kine nad Tajvanom od 1970-ih, i dok je američki predsednik Džo Bajden u nekoliko navrata obećao da će američka vojska pomoći u odbijanju kineske invazije, pomoćnici Bele kuće vraćali su ove izjave svaki vreme.

Ubrzo nakon što je Cai razgovarao sa Rodosom, Kina je otvorila svoj dvogodišnji aeromiting, demonstrirajući oružje protiv dronova, borbene avione pete generacije i navodno hipersonične protivbrodske rakete. Analitičari su ovo savijanje vojnih mišića opisali kao upozorenje Zapadu da se ne meša u ponovno ujedinjenje sa Tajvanom.