Neto vrijednost Elona Maska pala je ispod 200 milijardi dolara dok se akcije Tesle pokolebaju

Neto vrijednost Elona Maska pala je ispod 200 milijardi dolara dok se akcije Tesle pokolebaju

Neto vrijednost Elona Maska pala je u utorak ispod 200 milijardi dolara pošto su investitori odbacili akcije Tesle Inc (TSLA.O) zbog straha da je najviši izvršni direktor i najveći akcionar najvrednijeg svijetskog proizvođača električnih vozila više zaokupljen Tviterom.

Musk sada ima neto vrijednost od 194,8 milijardi dolara, prema Forbsu, pri čemu veliki udeo dolazi od njegovog skoro 15% udela u Tesli, čija tržišna vrednost iznosi 622 milijarde dolara.

Kompanija je izgubila skoro polovinu svoje tržišne vrednosti, a njegova neto vrednost je pala za 70 milijardi dolara otkako je licitirao za Tviter u aprilu.

Investitori su u početku pobegli iz Tesle zbog zabrinutosti zbog Maskove prodaje akcija, koji je prodao akcije u vrednosti od najmanje 15 milijardi dolara. On je prošlog meseca zaključio posao vredan 44 milijarde dolara sa 13 milijardi dolara u zajmovima i 33,5 milijardi dolara u kapitalu.

Sada se Volstrit plaši da se Musk previše isterao u vreme kada proizvođač električnih vozila pojačava proizvodnju i suočava se sa sve većom konkurencijom.

„Čini se da Elon Musk provodi 100% vrijemena na Tviteru i znate, možda će mu trebati više kapitala“, rekao je Džej Hetfild iz Infrastructure Capital Management.

Otkako je kupio Tviter, Musk je napravio vrlo malo tvitova o Tesli, praksa koja mu je pomogla da stekne vuču na platformi. Umesto toga, koristio je Tviter da objavi planove za kompaniju za društvene medije, kao što je pretplata od 8 dolara mesečno za verifikaciju plavih krpelja.

Neto vrednost najbogatije osobe na svetu, koja takođe poseduje raketnu kompaniju SpaceKs, je otprilike 40 milijardi dolara više od druge najbogatije osobe, vlasnika LVMH-a Bernarda Arnaulta.

Akcije Tesle pale su 2% na 193,7 dolara u popodnevnom trgovanju, što je treću uzastopnu sesiju.