T-Mobile će prebaciti žičane poslove na Cogent, očekuje naplatu od 1 milijarde dolara

T-Mobile će prebaciti žičane poslove na Cogent, očekuje naplatu od 1 milijarde dolara

T-Mobile US Inc (TMUS.O) saopštio je u srijedu da je pristao da proda svoje žičano poslovanje kompaniji Cogent Communications Holdings Inc (CCOI.O) u dogovoru koji će takođe omogućiti da T-Mobile pruža neke usluge u Cogent uz naknadu.

Kupoprodajna cena nije saopštena. T-Mobile je rekao da očekuje da će u trećem tromesečju 2022. zabeležiti trošak pre oporezivanja od oko milijardu dolara, kako bi pokrio knjigovodstvenu vrednost bežičnog poslovanja i obavezu za ugovorna plaćanja transakcije.

Cogent će preuzeti T-Mobile-ovu fiber i srodnu imovinu i određene obaveze povezane sa poslovanjem, pomažući mu da ojača svoju ponudu potrošačima i preduzećima, navodi se u saopštenju.

Kada se transakcija zatvori, strane će sklopiti poseban sporazum prema kojem će Cogent ponuditi određene usluge T-Mobileu za 700 miliona dolara, koje će biti plaćene u tranšama.

Posao će ići preko novoformirane direktne podružnice kompanije Cogent, koja je rekla da ne planira izdavanje novog duga ili kapitala za finansiranje kupovine.

Kogent je dodao da se ne očekuje da će posao biti razvodljiv za postojeće akcionare i da će kompanija nastaviti da održava svoj trenutni plan dividendi.