Albanija prekida diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada u julu

Albanija prekida diplomatske odnose sa Iranom zbog sajber napada u julu

Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom i proterala osoblje ambasade zemlje zbog velikog sajber napada pre skoro dva meseca koji je Teheran navodno izveo na veb stranice albanske vlade, rekao je premijer u srijedu.

Vladina odluka je zvanično dostavljena iranskoj ambasadi u Tirani u zvaničnoj noti, rekao je premijer Edi Rama. Svo osoblje ambasade, uključujući diplomatsko i bezbjednosno osoblje, dobilo je naređenje da napusti Albaniju u roku od 24 sata.

Dana 15. jula, sajber napad je privremeno zatvorio brojne digitalne servise i veb stranice albanske vlade.

Rama je rekao da je istragom utvrđeno da sajber napad nisu izveli pojedinci ili nezavisne grupe, nazivajući ga „državnom agresijom“.

Duboka istraga nam je stavila na raspolaganje nepobitne dokaze da je sajber napad na našu zemlju orkestrirala i sponzorisala Islamska Republika Iran, koja je uključila četiri grupe za napad na Albaniju“, rekao je Rama u video izjavi.

Bajdenova administracija je saopštila da podržava potez Albanije, koja je saveznik u NATO-u.

„Sjedinjene Države oštro osuđuju iranski sajber napad“, rekla je portparolka Saveta za nacionalnu bezbednost Adrijen Votson u saopštenju. „Pridružujemo se pozivu premijera Rame da Iran bude odgovoran za ovaj sajber incident bez presedana.

„Sjedinjene Države će preduzeti dalje akcije kako bi pozvale Iran na odgovornost za akcije koje ugrožavaju bezbednost američkog saveznika i predstavljaju zabrinjavajući presedan za sajber prostor“, rekao je Votson.

Albanija, članica NATO-a od 2009. godine, sklonila je oko 3.000 iranskih disidenata grupe Mudžahedin-e-Khalk, najpoznatije kao MEK, koji žive u kampu Ašraf 3 u Manezu, koji se nalazi 30 kilometara (19 milja) zapadno od albanske prestonice Tirane .