Stanovnici  Hersona se pozivaju da „odmah“ napuste grad

Stanovnici Hersona se pozivaju da „odmah“ napuste grad

Svi stanovnici Hersona treba da odmah napuste grad i da se presele u bezbedna područja, saopštile su vlasti novog ruskog regiona u subotu, navodeći pretnju „masovnim” ukrajinskim granatiranjem.

„Civili koji žive u Hersonu i svim resorima i ministarstvima civilne administracije trebalo bi danas da se presele na levu obalu reke Dnjepar“, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu. Vlasti su pozvale ljude da se kreću južno od grada, dublje u teritoriju regiona i dalje od linija fronta koje se nalaze sjeverno od grada Hersona.

Administracija je takođe navela „napetu situaciju na linijama fronta“ i „povećanu pretnju od masovnog granatiranja grada“, kao i potencijalne „terorističke napade“ kao razloge za naloženo „neposredno“ preseljenje.

Stanovnici grada počeli su da napuštaju Herson pre nekoliko dana. Vršilac dužnosti guvernera Hersona Vladimir Saldo upozorio je 18. oktobra da Ukrajina „skuplja snage“ za navodnu „ofanzivu velikih razmjera“ u regionu. Tada je najavio evakuaciju civila iz određenih zajednica na desnoj obali reke Dnjepar.

Saldo je takođe upozorio da bi neke oblasti u regionu, uključujući grad Herson, mogle biti „poplavljene“ ako se uništi hidroelektrana Kahovskaja na reci Dnjepar.

Rusija je u petak pozvala Savet bezbednosti UN da spreči Ukrajinu da uništi branu. Ukrajinske snage su svakodnevno ispaljivale preko 100 projektila, posebno gađajući hidroelektranu, rekao je ambasador Moskve pri UN Vasilij Nebenzia na brifingu Saveta bezbednosti UN.

„Hiljade civila može biti ubijeno, a hiljade domova oštećeno“, ako brana bude uništena, upozorio je on.

Ukrajinske snage su takođe granatirale prelaze preko reke Dnjepar usred nastavka premeštanja. U petak su u jednom takvom napadu poginule četiri osobe, a 13 je povređeno, navode lokalne vlasti.

Hersonska oblast je zvanično proglašena delom Rusije početkom oktobra, zajedno sa Zaporoškom oblašću i Narodnim republikama Donjeck i Lugansk, nakon što su birači na tim teritorijama velikom većinom podržali taj potez na referendumima. Kijev i zapadne nacije proglasili su glasove „lažnim“ i nastavljaju da posmatraju te teritorije kao dio Ukrajine.