Indija lansirala 36 internet satelita odloženih ratom u Ukrajini

Indija lansirala 36 internet satelita odloženih ratom u Ukrajini

Indija je rano u nedelju lansirala raketu sa 36 privatnih internet satelita, čime je zadržala rast orbitalne konstelacije nakon višemjesečnog prekida u vezi sa ratom u Ukrajini.

Poletanje iz južne Indije bilo je prvo lansiranje londonskog OneVeb-a od raskida sa Ruskom svemirskom agencijom u martu zbog invazije Moskve na Ukrajinu.

„Postigli smo orbitu veoma precizno, sada je raketa u predviđenoj orbiti“, rekao je S. Somanath, predsednik indijske svemirske agencije. On je rekao da je 16 satelita pušteno u orbitu i izrazio optimizam da će „preostalih 20 satelita biti odvojeno jednako bezbedno kao i prvi od 16″.

OneVeb sada ima 462 satelita koji lete — više od 70% onoga što je kompanija rekla da joj je potrebno za pružanje širokopojasnih usluga širom sveta. Uprkos ovogodišnjem prekidu, OneVeb je rekao da ostaje na putu da aktivira globalnu pokrivenost sledeće godine sa planiranom konstelacijom od 648 satelita. Već pruža usluge u najsevernijim geografskim širinama.

Svaki OneVeb satelit težak je oko 330 funti (150 kilograma).

Bilo je to 14. lansiranje OneVeb satelita i oslanjalo se na najtežu indijsku raketu, obično rezervisanu za vladine svemirske letelice. Svi prethodni letovi OneVeb-a bili su na ruskim raketama; prvi je bio 2019.

Lansiranje je važno za Indiju i odražava postepeno otvaranje njene svemirske agencije za privatne klijente, rekao je Radžesvari Pilai Rajagopalan, direktor specijalizovan za svemir i bezbednost u Obzerver istraživačkoj fondaciji u Nju Delhiju.

Rajagopalan je rekao da je Indija stručnjak za lansiranje manjih satelita i da pokušava da zarobi ovo tržište, postavljajući se kao postrojenje za lansiranje satelita.

S obzirom da rat u Ukrajini i dalje besni, to bi moglo otvoriti priliku za Indiju jer mnoge zemlje izbegavaju ruske usluge lansiranja.

„To bi moglo da podstakne taj trend na veliki način“, rekla je ona.