Horner kaže da nema tajnog dogovora o kršenju ograničenja troškova, kritikuje Braun

Horner kaže da nema tajnog dogovora o kršenju ograničenja troškova, kritikuje Braun

Šef Red Bula Kristijan Horner rekao je da neće biti tajnog dogovora sa upravnim tijelom Formule 1 u vjezi sa kršenjem ograničenja budžeta njegovog tima i osudio svog kolege iz Meklarena Zaka ​​Brauna zbog pisma koje optužuje za varanje.

Utvrđeno je da je Red Bul, koji je prošle godine osvojio titulu vozača i ove sa Maksom Verstapenom, premašio granicu od 145 miliona dolara u 2021. sa, kako je vladajuća FIA rekla, „malim prekoračenjem“.

Neki timovi su pozvali na stroge kazne kako bi poslali snažnu poruku.

Govoreći na napetoj konferenciji za štampu za Veliku nagradu SAD u subotu sa Braunom, Horner je rekao da je FIA predložila sporazum o prihvaćenom kršenju (ABA) i da je to u pregovorima.

„Nadam se da će to moći da se reši tokom ovog vikenda“, dodao je on.

„Ako se to ne dogodi, sledeći proces ide na administrativno veće za ograničenje troškova, a zatim i na međunarodni apelacioni sud. Tako da bi on mogao da ga povuče još šest do devet meseci, što nije naša namera.“

Horner je rekao da Red Bul želi zatvaranje i da su razgovori sa FIA bili „zdravi i produktivni“.

Britanac je rekao da je predložena kazna poverljiva, ali je obećao potpunu transparentnost kada se situacija reši.

„Neće biti privatnog, tajnog dogovora. Mislim da će sve to biti apsolutno iznad svih. Ovo se veoma razlikuje od prethodne situacije.“

FIA je 2020. sklopila privatnu nagodbu sa Ferarijem nakon tehničkih istraga o pogonu italijanskog tima iz 2019.

Horner je rekao da je zaprepašćen ponašanjem konkurenata i „tri nedelje efektivnog zlostavljanja“ upućenom njegovom timu zbog kapice uvedene prošle godine kako bi se izjednačili uslovi za igru.

Braun je rekao FIA prošle nedelje, u pismu koje je Rojters video, da je svako kršenje prekomerne potrošnje „varanje nudeći značajnu prednost u pogledu tehničkih, sportskih i finansijskih propisa“.

Amerikanac nije direktno pomenuo Red Bul.

Horner je rekao da su neka djeca njegovih zaposlenih maltretirana na školskim igralištima kao posledica „fiktivnih navoda drugih timova“, a brend je takođe oštećen.

„Strašno je razočaravajuće za kolegu takmičara da vas optužuje za varanje, optužiti vas za lažne aktivnosti je šokantno,“ rekao je on.

„Apsolutno je šokantno da drugi takmičar, bez činjenica, bez ikakvog znanja o detaljima, može iznositi takvu vrstu optužbi.

„Suđeno nam je zbog javnih optužbi još od Singapura… retorika prevara, da smo imali ovu ogromnu korist, brojke koje su objavljene u medijima koje su miljama daleko od stvarnosti.

Braun je branio svoje pismo, koje je procurilo u medije, i rekao da je to opšti odgovor na situaciju i ono što treba da se reši.

Rekao je da vjeruje da će FIA rešiti situaciju i buduću transparentnost.

Red Bul je negirao da ima koristi od prekomjerne potrošnje koja je u medijskim izveštajima stavljena na 1,8 miliona dolara.

„Imali smo nultu korist od razvojne perspektive ili operativne perspektive bilo za 2021. ili za 2022. od načina na koji smo funkcionisali unutar ograničenja“, rekao je Horner.

„Naš podnesak (u martu) bio je znatno ispod granice.

„Apsolutno i kategorički ne smatramo da smo imali bilo kakvu prednost bilo 2021. ili 2022. ili 23. ili 24. ili neki timovi čak pričaju o 26. To je potpuno izmišljeno.