Španija: Zaplijena 5,6 tona kokaina

Španija: Zaplijena 5,6 tona kokaina

Španska policija saopštila je danas da je zaplenila 5,6 tona kokaina u vrednosti više od 340 miliona evra u luci Valensija, što je rekordan iznos zaplenjenih opijata u poslednje četiri godine.

Policija je otkrila kokain u transportnom kontejneru koji je poslat iz Južne Amerike u sredozemnu luku, jednu od najvećih u Evropi, navodi se u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova.

Istraga je počela 2021. godine nakon sumnje da je kriminalna organizacija „iskoristila“ uvoz voća i povrća da bi drogu unela u Španiju.

Portparol policije rekao je da do sada nije bilo hapšenja i da je istraga još u toku ali nije podelio informacije o vremenu odigravanja operacije niti iz koje je države kontejner došao.

Saopštenje o zapleni usledilo je dva dana nakon što je Evropol saopštio informacije o razbijanju „super kartela“ koji kontroliše oko trećine trgovine kokainom u Evropi, od strane vlasti šest zemalja, medju kojima je i Španija.

Španska civilna garda saopštila je da je 13 osoba uhapšeno u Španiji u okviru ove zajedničke operacije. Kartel je prebacivao kokain iz Paname u Španiju preko mediteranskih luka Alhesiras, Barselona i Valensija.