Istraživanje otkriva kako potencijalno fatalna komplikacija COVID-19 oštećuje plućno tkivo

Istraživanje otkriva kako potencijalno fatalna komplikacija COVID-19 oštećuje plućno tkivo

Istraživači predvođeni UTHealth Hjustonom otkrili su mehanizme uključene u brzo, teško napredovanje fibroze u plućnim tkivima pacijenata sa COVID-19, potencijalno fatalne komplikacije virusa koja oštećuje pluća i ostavlja ožiljke.

Do sada se malo znalo o ćelijskim mehanizmima koji dovode do fulminantne fibroze pluća (FLF) kod nerazrešivog COVID-19. FLF se karakteriše naglim početkom i brzim napredovanjem oštećenja plućnog tkiva, što često zahteva transplantaciju pluća.

„Vjerujemo da je ovo početni korak ka razumevanju post-ARDS fibroze od COVID-19 i potencijalno nam nudi uvid u potencijalne terapije za ovu bolest“, rekla je Soma S.K. Jiothula, MD, viši autor studije i vanredni profesor u Centru za napredne kardiopulmonalne terapije i transplantaciju na Medicinskoj školi McGovern u UTHealth Houstonu.

Od onih pacijenata sa upalom pluća COVID-19, teška bolest pluća i sindrom akutnog respiratornog distresa (ARDS) su primarni uzrok smrti od početka pandemije 2020. godine, rekao je Jiothula.

Dokazi o FLF-u mogu se videti u prosjeku oko 15 nedelja nakon pojave simptoma, prema studiji objavljenoj na internetu od strane eBio Medicine.

Simptomi FLF ARDS-a nakon COVID-19 uključuju izrazito nizak nivo kiseonika u tkivima koji zahtevaju velike količine suplementacije kiseonikom, potrebu za mehaničkom ventilacijom i povrijemeno podršku mašine koja oksigeniše krv pacijenta van tijela, a zatim se vraća to njihovom sistemu.

Istraživanje je otkrilo jedinstveni fibrotični genski potpis kod pacijenata sa COVID-19 koji se ne mogu rešiti; oni opisuju nerešive kao pacijente koji su iskusili produžene plućne efekte nakon infekcije virusom.

„Kod nekih pacijenata sa COVID-19, povreda pluća može brzo napredovati do te mere da je transplantacija pluća jedina održiva opcija za preživljavanje“, rekao je Jiothula, ugledni profesor plućne medicine Graham na medicinskoj školi McGovern.

Studija je obuhvatila 23 pacijenta (19 muškaraca i četiri žene) koji su imali neizlečivi COVID-19 i koji su bili podvrgnuti transplantaciji pluća za lečenje bolesti. Imali su prosečnu starost od 47 godina i uključivali jednog pacijenta od 16 godina.

Svi pacijenti su podvrgnuti transplantaciji pluća između jula 2020. i jula 2021. godine.

Kao kontrolu za studiju, istraživači su koristili odbačeno donorsko plućno tkivo i tkivo pacijenata sa plućnom fibrozom nepoznatog uzroka. Slike visoke rezolucije pokazale su dokaze ekstenzivne fibroze u plućima pacijenata sa COIVD-19 koji se ne mogu rešiti.

Fibroza pluća je brzo napredovala kod pacijenata pozitivnih na COVID-19. U roku od 119 dana od pojave stanja, transplantacija pluća je bila neophodna za preživljavanje pacijenata.

Tipično predstavljanje plućne fibroze nepoznatog uzroka, što je najčešći tip slučajeva, može potrajati godinama da pređe u tešku bolest pluća, navodi se u istraživanju. Ova publikacija je jedna od nekoliko studija koje trenutno opisuju molekularne detalje fibroze u plućima zaraženim COVID-19.

Druga studija je otkrila dugoročne kliničke ishode pacijenata sa COVID-19 koji su bili podvrgnuti transplantaciji pluća.

Istraživanje, objavljeno u septembarskom izdanju Open Forum Infectious Diseases, pokazalo je da je transplantacija pluća prihvatljiv tretman za fibrozu pluća zbog infekcije COVID-19. Ukupno 13 pacijenata je podvrgnuto transplantaciji pluća u periodu od januara 2020. do marta 2022. u bolnici Memorial Hermann u Hjustonu. Od toga, šest je praćeno najmanje šest meseci nakon operacije, a svi osim jednog su imali malo ili nimalo komplikacija nakon transplantacije i pokazali su odlične dugoročne rezultate.

Jedan pacijent je preminuo 218 dana nakon operacije od infektivnih komplikacija.

Studiju su vodili Hana Javaid, MD, i bivši saradnik za transplantacijske zarazne bolesti na medicinskoj školi McGovern, i tim drugih istraživača sa medicinske škole, uključujući Jiothulu.