Šel istražuje u Nigeriji nakon izvještaja o devetogodišnjoj krađi nafte

Šel istražuje u Nigeriji nakon izvještaja o devetogodišnjoj krađi nafte

Nigerijska filijala najvećeg naftnog kompanije Shell (SHEL.L) istražuje izvještaje da je ilegalna česma za naftu stajala devet godina na naftovodu kojim upravlja, rekao je portparol u srijedu.

Portparol NNPC-a rekao je u nedjelju da se tačka krađe proteže od naftovoda Trans Escravos i da je platforma Afremo, kojom upravlja nigerijska kompanija za razvoj nafte (SPDC), predstavljala sumnjivu izlaznu tačku ukradene nafte.

„Takođe sprovodimo istragu kako bismo utvrdili gde se završavaju linije za krađu i da li je bilo narušavanja bezbjednosnih barijera platforme bez posade (brava itd.) ili bilo kakve neovlašćene upotrebe opreme na njoj“, rekao je portparol SPDC u mejlu. .

SPDC je saopštio da je otkrio ilegalne veze u okviru redovnog nadzora i da će pokrenuti zajedničku istragu sa regulatorima kako bi „utvrdio prirodu i stanje“ vodova pre nego što ih ukloni.

NNPC je ukazao na otkriće linije krađe kao na dokaz da su se koordinisane intervencije Nigerije, uključujući ugovore sa kompanijama u vlasništvu bivših militanata, za suzbijanje krađe isplatile.

Krađa velikih razmera iz nigerijskih gasovoda ugušila je izvoz, primorala neke kompanije da zatvore proizvodnju i osakatila finansije zemlje.