Evropa vjerovatno ulazi u još jedan COVID talas – SZO i ECDC

Evropa vjerovatno ulazi u još jedan COVID talas – SZO i ECDC

U Evropi je možda počeo još jedan talas zaraze COVID-19, pošto slučajevi počinju da rastu širom regiona, saopštili su u srijedu Svijetska zdravstvena organizacija i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

„Iako nismo tamo gde smo bili pre godinu dana, jasno je da pandemija COVID-19 još uvek nije gotova“, rekli su direktor SZO za Evropu Hans Kluge i direktor ECDC-a Andrea Amon u zajedničkoj izjavi.

„Nažalost vidimo da se pokazatelji u Evropi ponovo povećavaju, što ukazuje na to da je počeo još jedan talas zaraza.

Podaci SZO u regionu pokazali su da je samo Evropa zabeležila porast slučajeva COVID-19 u nedjelji koja je završena 2. oktobra, što je povećanje od 8% u odnosu na prethodnu nedjelju.

Stručnjaci za javno zdravlje upozorili su da će umor od vakcine i konfuzija u vezi sa dostupnim vakcinama vjerovatno ograničiti usvajanje pojačivača u regionu.

Milioni ljudi širom Evrope ostaju nevakcinisani protiv COVID-19, naveli su SZO i ECDC.

Oni su pozvali evropske zemlje da daju i vakcine protiv gripa i COVID-19 uoči očekivanog porasta slučajeva sezonskog gripa.

„Nije bilo vremena za gubljenje“, rekli su SZO i ECDC, dodajući da bi ranjive grupe, uključujući ljude starije od 60 godina, trudnice i one sa pratećim bolestima, trebalo da se vakcinišu protiv gripa i COVID-19.