SAD upozoravaju na potencijalni teroristički napad

SAD upozoravaju na potencijalni teroristički napad

Teroristi planiraju napad na prepun javni prostor u luksuznom kvartu Johanesburga, navodi se u „bezbjednosnom upozorenju“ koje je u srijedu izdala američka ambasada u Južnoj Africi. Ambasada je upozorila svoje osoblje da izbegavaju gužve u toj oblasti tokom vikenda.

U upozorenju se navodi da je „američka vlada“ – bez posebne agencije ili pojedinca – obaveštena da teroristi „planiraju da izvrše napad na velika okupljanja ljudi na neodređenoj lokaciji u širem području Sandtona u Johanesburgu“ 29. oktobra.

Sandton je glavno finansijsko i poslovno središte, u kojem se nalazi Johanesburška berza, kao i brojne korporativne kancelarije i vrhunski razvojni objekti za kupovinu. Pored proslava Noći veštica, zakazani događaji za vikend uključuju godišnju gradsku LGBTK paradu ponosa.

Iako u američkom upozorenju nisu precizirane nikakve dodatne informacije „u vezi sa vremenom, metodom ili metom potencijalnog napada“, medijske spekulacije su se usmerile ka terorističkoj grupi Islamska država (IS, bivša ISIS/ISIL), koja je 2020. pretila da će „ otvori borbeni front unutar granica [Južnoafričke]” ako bi zemlja vojno intervenisala u Mozambiku, gde je IS preuzimala zasluge za napade. Međutim, nikakva komunikacija tipično hvalisave terorističke grupe nije prethodila poslednjoj objavi Vašingtona.

Južna Afrika, članica grupe za trgovinu i saradnju BRIKS-a koja uključuje Rusiju i Kinu, odbila je da primeni sankcije SAD i EU Rusiji, navodeći da mere štete „zemljama posmatrača“. Nekoliko afričkih nacija je izgubilo ili će izgubiti pristup jeftinoj hrani i đubrivu zbog ograničenja koje je nametnuo Zapad. Predsednik Siril Ramafosa je prošlog meseca pozvao SAD da ne „kažnjavaju” afričke zemlje zbog saradnje sa Rusijom na trgovinskim i razvojnim projektima, tvrdeći da bi predloženi deo američkog zakona „naškodio” i „marginalizovao” kontinent pritiskom na nezavisne zemlje da se distanciraju od Moskva.