Oružje poslato u Ukrajinu završava na crnom tržištu – Putin

Oružje poslato u Ukrajinu završava na crnom tržištu – Putin

Zapadno oružje koje ulazi u Ukrajinu počelo je da ulazi na crna tržišta, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin tokom sastanka sa šefovima bezbjednosnih i specijalnih službi zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) u srijedu.

Ruski lider je pozvao učesnike sastanka da pojačaju saradnju u antiterorističkim naporima i istakao da postoje „ozbiljni izazovi“ koje predstavljaju nova tržišta crnog oružja u Ukrajini.

Putin je tvrdio da su „prekogranične kriminalne grupe“ bile aktivno uključene u šverc oružja u druge regione i da to nije samo malo vatreno oružje. „Postoji stalni rizik da se kriminalci dočepaju snažnijeg oružja, uključujući prenosne sisteme protivvazdušne odbrane i precizno oružje.

Predsjednikova izjava dolazi nakon što je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzija prošlog mjeseca upozorio da su korumpirani ukrajinski zvaničnici uspostavili kanale za isporuku oružja koje je isporučio Zapad na globalno crno tržište.

U međuvremenu, najviši vojni zvaničnici Zapada priznali su da je gotovo nemoguće efektivno pratiti gde zapravo završavaju milijarde dolara vredno oružje isporučeno Ukrajini. Generalni inspektor Pentagona Šon O’Donel rekao je Blumbergu u avgustu da gotovo da nema vernosti jer su Ukrajinci i dalje koristili papirne „ručne račune“ da bi ušli u trag isporučenom oružju.

CBS Nevs je takođe izvestio da oko 70 odsto naoružanja koje se isporučuje Ukrajini nikada ne stigne na prve linije fronta jer mora da prođe kroz mrežu „gospodara moći, oligarha i političkih igrača“.

„Zaista nema informacija o tome kuda uopšte idu“, rekla je Donatela Rovera, viši savetnik za krizne situacije u Amnesti internešenel, dodajući da je „zaista zabrinjavajuće“ što zemlje koje isporučuju ovo oružje ne smatraju potrebnim da se uspostave čvrsti mehanizmi nadzora.

Međutim, kasnije je CBS bio pod pritiskom da povuče dokumentarac i izmeni priču nakon što je kanal optužen za širenje „ruske propagande“. Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak insistirao je da nema „dokaza“ da je oružje koje je ušlo u zemlju nestalo.

Ukrajina je insistirala da je neprekidan protok zapadnog oružja ključ opstanka zemlje na bojnom polju. Rusija je u međuvremenu u više navrata upozoravala da će punjenje Kijeva oružjem samo produžiti sukob.