Gradonačelnik grada u Ukrajini pod kontrolom Rusije povređen u eksploziji

Eksplozija je potresla stambeni blok u Energodaru, pri čemu su ranili zvaničnik i dvojica njegovih čuvara

Gradonačelnik ruskog grada Energodara na jugoistoku Ukrajine i dvojica njegovih radnika obezbeđenja povređeni su u eksploziji u nedelju, saopštili su lokalni organi za sprovođenje zakona.

Kako prenosi RT, Eksplozija se dogodila u ulazu stambene zgrade u kojoj navodno živi majka gradonačelnika Andreja Ševčika. Improvizovana eksplozivna naprava postavljena je u razvodnu kutiju, rekao je predstavnik policije ruskoj agenciji TASS.

On je dodao da je gradonačelnik nedavno dobio brojne pretnje sa ukrajinske strane.

Ševčik i dvojica čuvara nalaze se u bolnici sa povredama različite težine.

U eksploziji nije pogođen nijedan stanovnik stambenog bloka, javljaju lokalni mediji.

Slike na društvenim mrežama pokazuju razaranja izazvana eksplozijom, pri čemu su metalna vrata otkinuta i bačena u dvorište. Mogu se videti i ostaci eksplozivne naprave, kao i metalni zavrtnji koji se koriste kao smrtonosne komponente za fragmentaciju.

Energodar je dom Zaporoške nuklearne elektrane, najveće u Evropi. Grad sa oko 50.000 stanovnika pao je pod rusku kontrolu u prvim danima vojne operacije u Ukrajini, a Ševčik, ukrajinski državljanin, koga je Moskva postavila na čelo lokalne administracije. Ukrajinska vlada ne priznaje Ševčika kao gradonačelnika, smatrajući ga delom ilegalnih okupacionih snaga.

Ostavite odgovor