Rusija preti Litvaniji „ozbiljnim“ posledicama

Rusija preti Litvaniji „ozbiljnim“ posledicama

Moskva će uzvratiti na transportnu „blokadu“ Kalinjingradske oblasti, kaže najviši bezbjednosni zvaničnik

Odmazda Moskve na litvansku transportnu „blokadu“ ruske Kalinjingradske oblasti ozbiljno će uticati na građane Litvanije, rekao je Nikolaj Patrušev, predsjednik ruskog Saveta bezbjednosti.

„Naravno, Rusija će odgovoriti na neprijateljske akcije. Odgovarajuće mere su u toku i biće usvojene u bliskoj budućnosti“, rekao je Patrušev novinarima tokom posete Kalinjingradu u utorak.

On je dodao da će posljedice odgovora Moskve „imati ozbiljan negativan uticaj na narod Litvanije“.

Kalinjingradska oblast je mala ruska eksklava u sendviču između Poljske i Litvanije. U subotu je litvanski nacionalni železnički operater zabranio protok sankcionisane robe između regiona i ostatka Rusije, pozivajući se na uputstva Evropske komisije.

Moskva je taj potez ocenila kao nezakonit po međunarodnom pravu i pozvala je litvanskog ambasadora. Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak izaslanika EU u Rusiji Markusa Ederera. „Zahtjevali smo da se normalno funkcionisanje Kalinjingradskog tranzita vrati odmah“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Mnoge zemlje, uključujući članice EU, uvele su opsežne sankcije Moskvi kao odgovor na rusku vojnu kampanju u Ukrajini, koja je pokrenuta krajem februara.

Žozep Borel, najviši diplomata EU, branio je Vilnjus u ponedeljak, rekavši da se ponaša u skladu sa mehanizmom sankcija bloka. „Litvanija nije kriva, ne sprovodi nacionalne sankcije“, rekao je on novinarima.

izvor RT