Rusija postavlja pravila za otplatu spoljnog duga

Rusija postavlja pravila za otplatu spoljnog duga

Prema planu, obaveze će se smatrati ispunjenim plaćanjem u rubljama

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u sredu ukaz o uspostavljanju privremene procedure za otplatu spoljnog deviznog javnog duga.

Procedura plaćanja obveznica odražava mehanizam koji Moskva koristi za obradu plaćanja za svoj gas, u rubljama.

Uredbom se, posebno, utvrđuju specifičnosti rada sa stranim depozitarima, vođenje posebnih računa, indeksiranje sredstava koja su im pripisana i isplata kupona na obveznice.

Putin je takođe naložio Kabinetu ministara i Ministarstvu finansija da u roku od 10 dana identifikuju banke za plaćanje evroobveznica po novoj šemi i naprave neophodne tehničke aranžmane.

Prema dokumentu, koji je objavljen na sajtu Kremlja, obaveze ruskih evroobveznica biće priznate kao ispunjene po plaćanju u rubljama u iznosu koji je ekvivalentan vrednosti u stranoj valuti i obračunavaće se po važećem deviznom kursu.

SAD su sprečile Rusiju da plaća dug u stranoj valuti. Prošlog meseca, Vašington je okončao odricanje od plaćanja obveznica, nameravajući da spreči Rusiju da otplaćuje svoj suvereni dug kako bi izvršila neplaćanje obaveza. Moskva je optužila Vašington da pokušava da izvede veštački defol, pošto zemlja ima sredstava da plati svoje dugove.

Nakon toga, rusko Ministarstvo finansija je saopštilo da će Moskva platiti svoje obaveze po evroobveznicama u svojoj nacionalnoj valuti, rublji, ako ne bude u mogućnosti da plati u stranoj valuti, kako bi odbranila svoju reputaciju pouzdanog zajmoprimca.

Ministar finansija Anton Siluanov je tada rekao da Rusija radi na novom mehanizmu za servisiranje svojih dužničkih kupona bez odricanja SAD. Sledeći kuponi evroobveznica koji dospevaju 2027., 2028. i 2048. treba da budu isplaćeni krajem juna.

izvor RT