Putin prvi put u inostranstvo od februara

Putin prvi put u inostranstvo od februara

Ruski predsjednik će sledeće nedelje otputovati u Centralnu Aziju

Ruski predsjednik Vladimir Putin posetiće Turkmenistan i Tadžikistan sledeće nedelje, što će biti njegovo prvo inostrano putovanje od početka vojne operacije u Ukrajini 24. februara.

Putin će u Dušanbeu razgovarati sa predsjednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom. Za dvojicu lidera planirani su pregovori i radna večera, javio je u nedelju kanal Rusija 1.

Putin i Rahmon su se već sreli prošlog mjeseca, kada je tadžikistanski lider postao jedini strani šef države koji je prisustvovao paradi povodom Dana pobede u Moskvi 9. maja.

Ruski predsjednik će potom otputovati u drugu državu Centralne Azije, Turkmenistan, gde je 29. juna zakazan VI Kaspijski samit.

Događaj u glavnom gradu Ašhabadu okupiće lidere zemalja sa izlazom na Kaspijsko more – Rusiju, Iran, Kazahstan, Azerbejdžan i Turkmenistan.

Ovo će biti prvi put Putinu van Rusije od njegove posete Kini početkom februara na otvaranju Zimskih olimpijskih igara u Pekingu i razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Putovanje u inostranstvo bilo je komplikovano za ruske zvaničnike od početka vojne operacije u Ukrajini, što je dovelo do međunarodnih sankcija protiv zemlje i njenih građana.

Diplomatski skandal izbio je ranije ovog mjeseca nakon što su Bugarska, Severna Makedonija i Crna Gora zatvorile svoj vazdušni prostor za avion ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, primoravajući ga da otkaže planiranu posetu Srbiji.

izvor RT