Iran lansira svemirsku raketu

Iran lansira svemirsku raketu

SAD su ocijenile ovaj potez kao „beskorisan i destabilizujući“

Teheran je izvršio novo testiranje svoje trostepene rakete nosača satelita, navode državni mediji, u navodnom pokušaju da proširi svoj nacionalni svemirski program. SAD, međutim, veruju da je to deo vojnog programa istraživanja balističkih raketa za razvoj sposobnosti za nuklearne napade dugog dometa, prenosi RT.

Iranska televizija je u nedjelju emitovala snimak odbrojavanja i eksploatacije, ali nije bilo jasno kada i gde je tačno raketa lansirana. Rečeno je da je projektil trostepeno satelitsko lansirno vozilo pod nazivom Zuljanah, koje koristi i čvrsta i tečna goriva.

Portparol iranskog ministarstva odbrane rekao je da je lansiranje sprovedeno u „unapred određene svrhe istraživanja“ i tvrdi da je dokazalo da je Zuljanah konkurentan vodećim svetskim satelitskim operaterima u tehničkim aspektima, prenosi Press TV. Raketa duga 25,5 metara je navodno dizajnirana da u orbitu nosi jedan 220-kilogramski ili više manjih satelita.

Iako je izgledalo da je poletanje proteklo glatko, kao što je bilo tokom suborbitalnog leta prošlog februara, Ministarstvo odbrane nije razjasnilo da li je poslednji test bio uspešan ili da li je nosio neke satelite.

Bela kuća je odmah izrazila zabrinutost zbog lansiranja, nazvavši taj potez „beskorisnim i destabilizujućim“.

Vašington nastoji da uvede ograničenja iranskom programu balističkih raketa kao deo svakog budućeg nuklearnog sporazuma sa Islamskom Republikom.

Iran je mnogo investirao u raketnu tehnologiju za vojnu primenu, navodeći potrebu za kredibilnim konvencionalnim raketnim odvraćanjem od SAD i njihovih regionalnih saveznika, kao što su Izrael i Saudijska Arabija. Mogućnost postavljanja satelita u orbitu bila bi korisna za iransku vojsku, pojačavajući njene sposobnosti nadzora i komunikacije.

Vašington je više puta optuživao Teheran da koristi raketna lansiranja za testiranje tehnologija potrebnih za interkontinentalnu balističku raketu – vozilo za isporuku koje bi Iran mogao da koristi da predstavlja pretnju za kopno SAD ako bude upareno sa nuklearnom bojevom glavom.

U 2018, administracija tadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa jednostrano se povukla iz nuklearnog sporazuma i ponovo uvela sankcije Iranu, ciljajući na njegovu naftu, petrohemiju, pomorstvo i druge sektore. Nakon što je nasledio Trampa u Beloj kući, Džo Bajden je izrazio želju da obnovi sporazum, sa nadom da će ga proširiti i na regionalne aktivnosti Teherana i program balističkih projektila.

Pregovori između Irana i svetskih sila su nakratko nastavljeni, ali su ponovo zaustavljeni u martu nakon godinu dana pregovora. Iran je od Vašingtona zahtevao garancije da se nijedan budući predsednik SAD neće povući iz novog sporazuma.