Putin potpisuje sporazume o pridruživanju bivših ukrajinskih regiona Rusiji

Putin potpisuje sporazume o pridruživanju bivših ukrajinskih regiona Rusiji

Predsednik Vladimir Putin potpisao je sporazume o uključivanju četiri bivša ukrajinska regiona u sastav Ruske Federacije. Ceremonija u petak označila je početak formalnog procesa njihovog pristupanja.

Zajedno sa Putinom dokumente su potpisali šefovi Donjecke i Luganske Narodne Republike Denis Pušilin i Leonid Pasečnik, kao i lideri Hersona i Zaporožja Vladimir Saldo i Jevgenij Balicki.

Ovaj potez usledio je nakon zvaničnih zahteva Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i dva južna ukrajinska regiona, koji su proglasili nezavisnost, da se pridruže Rusiji. Sve četiri teritorije održale su referendume o tom pitanju između 23. i 27. septembra, na kojima je postignuta ogromna podrška tom potezu, prema rezultatima koje su ranije ove sedmice objavili lokalni izborni odbori.

Moskva tvrdi da je u Donjecku 99,23% građana glasalo za ponovno ujedinjenje, dok je Lugansk pokazao nešto nižu cifru od 98,42%. Zaporoška oblast je snažno podržala ideju odvajanja od Ukrajine i pridruživanja Rusiji, a oko 93% birača je podržalo. I u Hersonskoj oblasti oko 87% glasalo je za.

Ugovori će sada biti dostavljeni ruskom Ustavnom sudu, koji će ih proceniti kako bi se uverio da ne krše ruski zakon. Kada budu raščišćeni, sporazume će prvo morati da ratifikuje Državna duma – donji dom ruskog parlamenta – a zatim Savezno veće, njegov gornji dom.

Poslanici će takođe morati da donesu zakon o inkorporaciji dve republike i dva regiona u sastav Rusije. Donbasske republike, kao i Herson i Zaporožje, postaće deo Rusije čim Putin potpiše zakon.

U četvrtak, predsednik Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da će se Donji dom ruskog parlamenta sastati 3. oktobra kako bi razgovarali o brojnim pitanjima, uključujući potencijalnu ratifikaciju ugovora. Savezno veće bi o ratifikaciji moglo da raspravlja i na redovnoj sednici 4. oktobra, potvrdila je u sredu predsednica Gornjeg doma Valentina Matvijenko. „Ne vidim potrebu za vanrednim sednicama“, rekla je tada novinarima.

U februaru 2022. godine, Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države, optužujući Kijev da nije sproveo sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. godine.

Većinu Hersonske i Zaporoške oblasti zauzele su ruske snage ubrzo nakon početka sukoba. Zvaničnici su od tada u više navrata razmatrali ideju o pridruživanju Rusiji pre nego što su na kraju održili referendume u septembru.