Kanada proširuje sankcije protiv Rusije kao odgovor na „aneksiju“ teritorija

Kanada proširuje sankcije protiv Rusije kao odgovor na „aneksiju“ teritorija

Ministarka spoljnih poslova Kanade Melani Džoli najavila je u petak uvođenje dodatnih sankcija u vezi sa pokušajem Rusije da pripoji teritorije Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti Ukrajine, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na pres-službu Vlade Kanade.

U Džolijevoj izjavi se naglašava da ni ono što ruska propaganda naziva „referendumima“ niti odluka ruskog parlamenta da pripoji ukrajinske regione neće uticati na stav Kanade: „Teritorija Ukrajine će ostati teritorija Ukrajine“.

Da bi pojačala pritisak na ruski režim, Kanada uvodi mere protiv 43 ruska oligarha, finansijske elite i članova njihovih porodica, takozvanog „Hersonskog upravnog tela“, kao i 35 „visokih zvaničnika“ koje podržava Rusija. u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju.

„Ovi pojedinci i organizacije su saučesnici u Putinovom očajničkom pokušaju da potkopa principe državnog suvereniteta i podele odgovornost za besmisleno krvoproliće koje se nastavlja širom Ukrajine“, smatra kanadska vlada.

Kanada takođe proširuje sankcije uvedene protiv takozvane „LDNR“ u vezi sa zabranom određenih trgovinskih operacija (posebno izvoza i investicija) na ruske okupirane oblasti u oblasti Herson i Zaporožja.

Prema podacima kanadske vlade, od početka rata Rusije protiv Ukrajine 2014. godine, Kanada je uvela sankcije protiv više od 1.800 fizičkih i pravnih lica, a od 24. februara 2022. godine – protiv više od 1.400 fizičkih i pravnih lica iz Rusije, Ukrajine i Belorusija.

Podsetimo, Putin je 30. septembra potpisao „sporazum o pristupanju Rusiji“ osvojenih ukrajinskih teritorija Donjecke, Luganske, Hersonske i Zaporoške oblasti i izjavio da su od sada njihovi stanovnici državljani Ruske Federacije.

Posle toga su SAD i Velika Britanija uvele dodatne sankcije Rusiji.