Protesti u Sudanu zahtjevaju da vojska napusti vlast, odbaci dogovor

Protesti u Sudanu zahtjevaju da vojska napusti vlast, odbaci dogovor

Stotine demonstranata izašlo je u četvrtak na ulice glavnog grada Sudana, zahtevajući svrgavanje njegovih vojnih vladara i odbacujući sporazum o postepenom prenosu vlasti na civilne lidere.

Sudan je u nemiru otkako je ustanak zbacio njegovog dugogodišnjeg autokratskog vladara Omara al-Bašira. Vojni udar u oktobru 2021. iznenada je okončao prethodni sporazum o demokratskoj tranziciji sa liderima protesta.

U Kartumu su demonstranti krenuli ka Republikanskoj palati, sedištu vladajućeg vojnog saveta, pre nego što su ih presrele snage bezbednosti koje su na masu ispalile suzavac i creva za vodu. Nema potvrđenih izveštaja o žrtvama.

Protest u četvrtak predvodili su Komiteti otpora, osnovna grupa koja je uporno odbijala bilo kakve pregovore sa vojnim vođama Sudana, generalom Abdel-Fattahom Burhanom i generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom. Protestna grupa pozvala je da se obojici muškaraca, koji su predvodili prošlogodišnji puč, sudi pred sudom.

Dvojica vojnih lidera su u ponedeljak potpisali „okvirni sporazum“ sa glavnom sudanskom prodemokratskom grupom, Snagama za deklaraciju o slobodi i promenama. Ali izgleda da sporazum nudi samo nejasne obrise o tome kako će zemlja nastaviti svoj put ka demokratiji. Razne druge političke stranke i organizacije takođe su potpisale sporazum.

Komiteti otpora su jedan od brojnih značajnih političkih igrača koji su odbacili novi sporazum. Nekoliko bivših lidera pobunjenika, koji su formirali svoj politički blok, takođe je bojkotovao sporazum.

Sporazum između vojnih i civilnih lidera takođe je izbegao osetljiva politička pitanja u vezi sa tranzicionom pravdom i reformom vojske, što je politika koja obećava da će se različite oružane frakcije u Sudanu integrisati u jednu borbenu snagu.

Još jedna neizvesnost je kako bi sporazum balansirao moć između nove civilne vlade i vojske. Prema sporazumu, reformisana vojska će činiti deo „saveta za bezbednost i odbranu“ koji će nadgledati novi premijer. Međutim, komentatori su doveli u sumnju da li će vojska na pravi način ispuniti ovo obećanje.

Očekuju se dalji pregovori za inkluzivniji sporazum.

Ujedinjene nacije i SAD su posredovali u višemesečnim pregovorima u Sudanu, zajedno sa nekoliko drugih međunarodnih aktera. Oba aktera su priznala krhkost sporazuma i pozvala na dalje razgovore.

U sredu je američki državni sekretar Entoni Blinken zapretio da će uvesti zabranu putovanja svim Sudanskim ličnostima koje pokušaju da poremete demokratsku tranziciju.