Mesi ili Ronaldo? Najžešća fudbalska debata traje u Kataru

Mesi ili Ronaldo? Najžešća fudbalska debata traje u Kataru

Možda je to bio dan odmora na Svjetskom prvenstvu u četvrtak, ali nije bilo zaustavljanja fudbalske rasprave koja se nikada ne završava – ko je bolji igrač, Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo?

Bez utakmica u glavnom gradu Katara već drugi dan zaredom, navijači su krenuli u Souk Vakif da kupuju i vide znamenitosti, a decenijska debata o tome ko je GOAT – „najveći svih vrijemena“ – nastavljena je u kafićima i restorani.

Navijači Argentine, koji se sastaju sa Holandijom u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u petak, i Portugala, koji će u subotu igrati protiv Maroka, bili su dobro zastupljeni na uskim ulicama i trgovima suka, uz dosta neutralnih igrača.

„To je Ronaldo – mislim da je Ronaldova svestrana igra odlična. Mislim da je svestraniji od Mesija, koji ima divnu levu nogu, ali Ronaldo je bolji fudbaler i sportista“, rekao je engleski navijač Dejvid Barli za Rojters.

Navijač Engleske i TV voditelj navijača Arsenala Robi Lajl se nije složio.

„Sada mora biti Mesi – bio sam na svim utakmicama ovde, a Mesi je u poslednjoj utakmici (protiv Australije) vodio šou“, rekao je Rojtersu.

35-godišnji Mesi i Ronaldo, koji je dvije godine stariji, dominirali su najpolarizovanijom debatom u fudbalu tokom najboljih 10 godina, posebno kada su bili rivali u Barseloni i Real Madridu.

Obojica igraju na svom petom Svjetskom prvenstvu, ali nijedan još nije osvojio trofej. To je jedino veliko priznanje koje im izmiče u njihovim blistavim karijerama, a ovo im je možda poslednja šansa da to ostvare.

Ronaldo koji je bio na klupi u pobjedi Portugala nad Švajcarskom rezultatom 6-1 naterao je neke od njegovih okorelih navijača da preispitaju trenutno stanje stvari.

„Danas? Vjerovatno je Mesi, ali generalno više volim Ronalda – ja sam navijač Portugala, Sporting je moj tim, tako da Ronaldo“, rekao je američki navijač Melo Barouz.

Noseći tradicionalni beli thobe u užurbanom souku, Badr Saleh Debel iz Saudijske Arabije rekao je da ne sumnja u sebe – Mesi je najveći.

„Mesi, Mesi, apsolutno Mesi“, rekao je. „Ne radi se o lopti, golovima, istoriji. On je dobar igrač, takođe postiže golove, asistira – kakav igrač, on je najbolji igrač svih vremena.“

S obzirom da su dva velikana u sumraku svojih karijera, postoji samo jedan siguran način da se odluči čije će nasleđe biti najveće, smatra Melo Barouz.

„Finale Portugala i Argentine bi bio najbolji scenario“, rekao je on.