Pridnjestrovlje traže pomoć Rusije

Pridnjestrovlje traže pomoć Rusije

Nepriznata Pridnjestrovska Moldavska Republika traži od Rusije da joj pruži pomoć u uslovima ekonomske blokade Moldavije, navodi se u rezoluciji koju je usvojio Kongres poslanika svih nivoa republike.

„Kritična situacija zahtjeva hitnu i maksimalno aktivnu međunarodnu intervenciju kako bi se spriječila eskalacija tenzija i spriječilo da situacija preraste u krizu“, navodi se u dokumentu.

Učesnici kongresa podržali su odluku da se apeluje na Savjet Federacije i Državnu dumu Rusije sa zahtjevom da preduzmu mjere za zaštitu Pridnjestrovlja od pritiska Moldavije i uzimajući u obzir činjenicu da u toj zemlji živi više od 220.000 građana Rusije.

Tiraspolj je podsjetio na jedinstveno pozitivno mirovno iskustvo u regionu i status Moskve kao garanta i posrednika u pregovaračkom procesu.

U dokumentu se navodi da je Pridnjestrovlje suočeno sa neviđenim ekonomskim, socijalnim, humanitarnim i vojno-političkim izazovima i prijetnjama. Ističe se da je Moldavija „intenzivirala primjenu blokada i restriktivnih mjera u cilju podrivanja ekonomskog potencijala, uništavanja temelja nezavisnosti i državnosti i nametanja tuđih vrijednosti“.

Pridnjestrovlje će se boriti za prava i interese građana i neće odustati od njihove zaštite, jer je samo suverenitet sastavni uslov za zaštitu identiteta, prava i sloboda sadržanih u međunarodnom pravu i Povelji UN.

Takođe, pridnjestrovski poslanici namjeravaju da se obrate generalnom sekretaru UN sa zahtjevom da se uzmu u obzir neotuđiva prava pridnjestrovskog naroda, apel učesnicima međunarodnog pregovaračkog procesa u formatu „5+2“, kao i OEBS-u sa pozivom da utiče na rukovodstvo u Kišinjevu.

Pridnjestrovlje, u kojem 60 odsto stanovnika čine Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcjepljenje od Moldavije i prije raspada SSSR-a, plašeći se da će se Moldavija, na talasu nacionalizma, pridružiti Rumuniji.

Godine 1992, nakon neuspjelog pokušaja moldavskih vlasti da silom riješe problem, Pridnjestrovlje je faktički postalo teritorija van kontrole Kišinjeva.

Godine 2006. u nepriznatoj republici održan je referendum na kome je 96,62 odsto stanovništva glasalo za prisajedinjenje Rusiji. Međutim, iz Moskve u to vrijeme nije stigla nikakva odluka.