Premijera Finske: Pobjeda Rusije u Ukrajini ojačaće druge agresore

Premijera Finske: Pobjeda Rusije u Ukrajini ojačaće druge agresore

Finska premijerka Sana Marin upozorila je tokom posete Australiji u petak da će pobeda Rusije nad Ukrajinom osnažiti druge agresore i pozvala demokratske zemlje da ne postanu zavisne od autoritarnih sila kao što je Kina, citira agencija AR.

Marin je govorio u Sidneju na kraju prve posete finskog premijera Australiji i Novom Zelandu. Ona je u svom govoru pozvala demokratske zemlje da pojačaju sankcije Rusiji.

„Ne sumnjajte da Rusija, ako pobedi u svojoj strašnoj avanturi, neće biti jedina koja će se osećati jačom. I drugi će biti u iskušenju istim mračnim planovima“, rekao je Marin u intervjuu Institutu Loui, smatra međunarodna politika. rezervoar.

Prema njenim rečima, sporazum o slobodnoj trgovini koji se finalizuje između Evropske unije, koja uključuje Finsku i Australije, pruža priliku za stvaranje održivih lanaca snabdevanja.

„Postali smo previše zavisni od saradnje sa režimima koji ne dele naše zajedničke vrednosti“, rekao je Marin, navodeći za primer zavisnost Finske od ruske energije.

„Naše zavisnosti postaju naše slabosti brže iu važnijim oblastima našeg društva nego što bismo želeli“, dodala je ona.

Marin je naglasio da države treba da se oslobode zavisnosti od zemalja poput Kine.

Ne možemo da zavisimo od, na primer, mikročipova ili poluprovodnika ili bilo koje kritične tehnologije kada su u pitanju autoritarne zemlje. Jer ako se ovi trgovački putevi iznenada blokiraju, imaćemo problema“, dodala je ona.

Dan ranije, tokom posete Novom Zelandu, Marin je izjavio da je potrebno pružiti veću podršku Ukrajini kako bi obezbedila svoju pobedu u ratu protiv Rusije.