Nova eksperimentalna vakcina protiv HIV-a obećava u ranim ispitivanjima na ljudima

Nova eksperimentalna vakcina protiv HIV-a obećava u ranim ispitivanjima na ljudima

Kandidat za vakcinu protiv HIV-a pokazuje pozitivne rane rezultate, što dovodi do kritične komponente ljudskog imunološkog odgovora kod 97 procenata primalaca vakcine.

Bilo je to malo ispitivanje prve faze testiranja vakcine koja je napravljena od konstruisane verzije proteina koji postoji na virusu HIV-a. Ova čestica je dizajnirana da pripremi telo da generiše široko neutrališuća antitela, za koja se smatra da su ključna za stvaranje imuniteta protiv HIV-a.

Široko neutrališuća antitela bi prepoznala veliki deo podtipova HIV-a, što je neophodno da bi se obezbjedio imunitet jer virus HIV-a često mutira.

Četrdeset osam učesnika je ili primilo kandidata za vakcinu ili placebo, a 35 od 36 onih koji su dozirali kandidat za vakcinu pokazalo je aktivaciju široko neutrališućih B ćelija prekursora antitela koje bi mogle da proizvedu prvi korak na putu ka imunitetu.

Suština ove tehnike je u suštini da obuči imuni sistem da prepozna široku lepezu prirodnih podtipova HIV-a, kaže Vilijam Šif, jedan od autora studije. Šif je profesor na odeljenju za imunologiju i mikrobiologiju u Scripps Research-u.

„Postoji samo nekoliko zakrpa na površini šiljaka HIV-a koje ostaju iste ili relativno iste u različitim izolatima. I mi pokušavamo da izazovemo vrlo specifična antitela koja imaju vrlo specifična svojstva koja im omogućavaju da se vežu za te tačne delove, “, rekao je Šif.

U studiji faze 1 niko nije prijavio ozbiljne neželjene efekte, a drugi neželjeni efekti kao što su bol na mestu injekcije ili glavobolja bili su blage do umerene i nestale su za jedan do dva dana.

Ovi rezultati, objavljeni u akademskom časopisu Science 1. decembra 2022. godine, kada je bio Svetski dan borbe protiv side, prvi put su objavljeni 2021. godine na virtuelnoj konferenciji koju je organizovalo Međunarodno AIDS društvo za istraživanje HIV-a za prevenciju. Ispitivanje su zajedno vodili Međunarodna inicijativa za vakcinu protiv AIDS-a i Scripps Research.

Poznato je da je protiv HIV-a teško vakcinisati. Deo ovoga je i zbog sklonosti HIV-a da mutira. Brzom evolucijom i promenom, može da izbegne imuni sistem tako što ga je teže prepoznati.

Pored toga, praktično niko, osim nekoliko slučajeva visokog profila, nije izlečen od HIV infekcije. To znači da ne znamo koje vrste imunoloških ćelija u telu zapravo mogu zaštititi od infekcije.

Teoretski, ova vakcina će biti prva u nizu višestrukih injekcija, od kojih svaka koristi različite čestice HIV-a za treniranje imunološkog sistema. Kako snimci napreduju, molekuli se sve više približavaju molekulima stvarnih HIV virusa, sve dok se proizvedena antitela ne mogu vezati za mnogo različitih vrsta HIV-a.

„To je potpuno novi način razmišljanja o tome kako napraviti vakcinu“, rekao je Šif.

Prema Šifovim rečima, njegov tim trenutno radi sa biotehnološkim gigantom Modernom na razvoju i testiranju vakcine za isporuku čestica HIV-a koje treniraju imunitet putem mRNK, umesto modela zasnovanog na proteinima koji je koristila ova najnovija studija. Jedna studija prve faze trenutno testira istu česticu, kao i drugu projektovanu česticu, sa sistemom za isporuku mRNA. Druga studija testira istu česticu u kliničkom ispitivanju u Africi.

Biće potrebno vrijeme pre nego što počnu ispitivanja faze 2, kaže Šif, i nema garancije da će vakcina na kraju delovati.

Ali ako se to dogodi, ova tehnika bi se mogla koristiti za pravljenje drugih vakcina, rekao je, poput univerzalnog koronavirusa ili vakcine protiv gripa.

„Optimisti smo da postoje neke šanse da ovaj pristup može biti od pomoći za više od samo HIV-a“, rekao je Šif, „iako bi samo pomogao HIV-u to bi bilo ogromno.

Ovaj članak je prvobitno objavio Business Insider.

Kanje Vest više ne kupuje desničarsku kompaniju za društvene medije Parler, kaže kompanija

Apelacioni sud zaustavlja specijalnu reviziju vladinih dokumenata pronađenih na Trampovom imanju

Švedski lovac koji se često zanemaruje možda je avion koji Ukrajina sada treba da se bori protiv Rusije, kažu stručnjaci

Uspon i pad Sema Bankman-Frida iz FTKS-a, koji je postao kripto milijarder za samo 4 godine pre nego što je izgubio većinu svog bogatstva za jedan dan i dao ostavku iz svoje opkoljene kompanije

Kako da koristite privatne sesije na Spotifi-u da sakrijete aktivnost slušanja i bolje odredite svoj Spotifi Vrapped