Predsjednik Ugande produžio je karantin epicentra ebole na 21 dan

Predsjednik Ugande produžio je karantin epicentra ebole na 21 dan

Predsjednik Ugande Joveri Museveni produžio je karantin stavljen u dva okruga koji su epicentar epidemije ebole u ​​zemlji za 21 dan, dodajući da je odgovor njegove vlade na bolest uspješan.

Kretanje u i iz okruga Mubende i Kasanda u centralnoj Ugandi biće ograničeno do 17. decembra, saopštilo je predsjedništvo kasno u subotu. Prvobitno je nametnut na 21 dan 15. oktobra, a zatim je produžen za isti period 5. novembra.

Produženje je bilo „da bi se dodatno održali dobici u kontroli ebole koje smo postigli i da bi se ostatak zemlje zaštitio od dalje izloženosti“.

Vladini napori u borbi protiv ebole bili su uspješni sa dva okruga koji sada traju otprilike dvije nedjelje bez novih slučajeva, rekao je predsjednik.

„Možda je prerano da slavimo bilo kakve uspjehe, ali generalno, obavešten sam da je slika dobra“, rekao je on u izjavi.

Istočnoafrička nacija je do sada zabeležila 141 infekciju. Pedeset pet ljudi je umrlo od izbijanja smrtonosne hemoragične groznice 20. septembra.

Iako se epidemija postepeno stavljala pod kontrolu, „situacija je i dalje krhka“, rekao je Museveni, dodajući da su slab zdravstveni sistem zemlje i cirkulacija dezinformacija o bolesti i dalje izazov.

Virus ebole koji kruži u Ugandi je sudanski soj, za koji ne postoji dokazana vakcina, za razliku od uobičajenijeg soja Zaira, koji se proširio tokom nedavnih epidemija u susednoj Demokratskoj Republici Kongo.