Istorijska suša u Kaliforniji ugrožava sigurnost hrane u SAD

Istorijska suša u Kaliforniji ugrožava sigurnost hrane u SAD

Ozbiljne suše u Kaliforniji, vodećoj američkoj poljoprivrednoj državi, dovele su do gubitka prihoda od useva od najmanje 3 milijarde dolara u poslednje dvije godine, prema studiji pripremljenoj za kalifornijsko Ministarstvo za hranu i poljoprivredu.

Istraživanje je otkrilo da je isporuka površinske vode u Centralnoj dolini u celini smanjena za čak 43% u 2021. i 2022. godini, što je primoralo kalifornijske farmere da ostave preko 1,3 miliona hektara nezasađenih, što je najveća površina u skorije vrieme.

Centralna dolina, dom za skoro četvrtinu sve američke zasađene hrane, uključujući 40% voća i orašastih plodova, navodno je do sada snosila najveći teret, a vinova loza i povrće su glavni izvor gubitka prihoda.

„Strateški kratkoročni mirovanje zemljišta bilo je najčešće prilagođavanje odluka o usevu u ovoj suši“, navodi se u izveštaju. „Neki usevi poput pirinča i drugih ratarskih i žitarskih useva pokazali su veliki mirovanje“, dok je proizvodnja govedine i mleka bila „niža nego što bi bila“.

Oko 70% navodnjavanog zemljišta u slivu reke Kolorado koristi se za uzgoj stočne hrane, a suša neizbežno dovodi do porasta cijena takvih useva, navodi se u izvještaju.

Situacija bi se mogla dodatno pogoršati, jer će južna poljoprivredna područja u državi koja se oslanjaju na vodu iz reke Kolorado koja se smanjuje vjerovatno imati više padavina 2023. godine, kaže Josue Medellin-Azuara, profesor Merced Univerziteta u Kaliforniji koji je vodio analizu prema Blumbergu. .

Studija koju je ranije ove godine objavio časopis National Climate Change pokazala je da je jugozapad SAD pretrpeo najsušniji period od 22 godine u najmanje 1.200 godina. Jezero Mid se napaja rekom Kolorado, a njegove zalihe su otežane zbog prekomerne upotrebe čak i pod normalnim vrijemenskim uslovima.

Prošle godine, američka savjezna vlada je proglasila nestašicu vode bez presedana u jezeru Mid i basenu reke Kolorado, upozoravajući na smanjenje snabdevanja. Pakt o reci Kolorado potpisan 1922. godine reguliše upravljanje vodama i utiče na sedam država – Kaliforniju, Arizonu, Nevadu, Kolorado, Novi Meksiko, Jutu i ​​Vajoming.