Pentagon, američke kompanije uključene u ukrajinske vojne biolaboratorije – glavni ruski istražitelj

Aleksandar Bastrikin je za RT rekao o slučaju pokrenutom zbog navodnog razvoja biološkog oružja

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin rekao je za RT da njegov tim napreduje u krivičnoj istrazi o navodnom ukrajinskom programu biološkog oružja koji finansira Pentagon.

„Analiza dobijenih dokumenata omogućila nam je da jasno identifikujemo ljude koji su uključeni u vojno-biološke aktivnosti u Ukrajini, uključujući predstavnike Ministarstva odbrane SAD i američkih kompanija koje su povezane sa tim“, rekao je Bastrikin.

On je dodao da su SAD potrošile više od 224 miliona dolara na biološke programe u Ukrajini od 2005. Istraživač je dodao da je strana pomoć korišćena za opremanje i nadogradnju oko 30 istraživačkih centara kojima upravljaju ministarstva odbrane, zdravlja i poljoprivrede Ukrajine.

„Rezultati pomenutog istraživanja su evakuisani na teritoriju pod kontrolom Kijeva pre početka [ruske] specijalne vojne operacije“, rekao je Bastrikin, dodajući da će njegova agencija nastaviti da proučava dokumente o tom pitanju, kako prenosi RT.

Moskva je u martu tvrdila da je pronašla dokaze da su SAD finansirale istraživanje biološkog oružja u Ukrajini. Vašington i Kijev su negirali ovu tvrdnju i optužili Rusiju da vodi kampanju dezinformacija.

Viši američki diplomata Viktorija Nuland rekla je tada da Vašington radi sa Ukrajinom na sprečavanju da materijali za istraživanje dospeju u ruke ruskih trupa.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je u međuvremenu pozvao SAD da „daju potpuni izveštaj o svojim biološkim vojnim aktivnostima u zemlji i inostranstvu i da se podvrgnu multilateralnoj verifikaciji“.

Rusija je napala susednu državu krajem februara, nakon neuspeha Ukrajine da sprovede uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Nemački i francuski posrednički protokoli su osmišljeni da daju otcepljenim regionima poseban status u okviru ukrajinske države.

Kremlj je od tada zahtevao da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Ostavite odgovor