UEFA zabranila Rusiji učešće na Evropskom prvenstvu i Svijetskom prvenstvu za žene

UEFA zabranila Rusiji učešće na Evropskom prvenstvu i Svijetskom prvenstvu za žene

UEFA je zabranila Rusiji učešće na Evropskom prvenstvu za žene u julu i učešće u kvalifikacijama za Svijetsko prvenstvo sledeće godine nakon invazije te zemlje na Ukrajinu, saopštilo je u ponedeljak upravno telo evropskog fudbala.

Portugalija će zameniti Rusiju na turniru u Engleskoj od 6. do 31. jula, pošto je izgubila od nje u plej-ofu kvalifikacija. U Grupi C pridružiće se Holandiji, Švedskoj i Švajcarskoj.

UEFA je takođe proglasila kandidaturu Rusije za domaćina Evropskog prvenstva za muškarce 2028. i 2032. neprihvatljivom, što znači da je zajednička kandidatura Britanije i Irske za domaćina Eura 2028. konkurentna samo Turskoj, koja je takođe izjavila da je zainteresovana za domaćinstvo turnira 2032. godine.

Upravno telo je saopštilo da je ponuda Rusije nepodobna u skladu sa njenim propisima, koji kažu da „svaki ponuđač mora da obezbedi da se ne ponaša na način koji bi mogao dovesti do UEFA, finalne faze UEFA ili finalne faze UEFA, bilo kog drugog ponuđača, procedure nadmetanja ili Evropski fudbal na loš glas“.

Pored toga, ruski klubovi se neće takmičiti u UEFA Ligi šampiona, Ligi Evrope ili Ligi Konferencije Evrope sledeće sezone.

Pobednici škotskog Premijeršipa zauzeće mjesto ruskog šampiona Zenita iz Sankt Peterburga u grupnoj fazi Lige šampiona 2022-23.

UEFA je u saopštenju navela da je njen izvršni komitet doneo odluke kako bi „obezbedio njihovo nesmetano odvijanje u bezbjednom okruženju za sve zainteresovane“.

U saopštenju se takođe navodi da Rusija neće učestvovati u Ligi nacija, koja počinje u junu, i da će automatski ispasti iz svoje drugoligaške grupe.

UEFA i svijetsko vladajuće telo FIFA suspendovale su ruske klubove i reprezentacije sa takmičenja do daljeg nakon invazije na Ukrajinu, koju Moskva naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Kao rezultat sankcija, nemački klub RB Lajpcig plasirao se u ovosezonsko četvrtfinale Lige Evrope na račun ruskog Spartaka iz Moskve nakon što je njihov meč u finalu 16 turnira prekinut.

Sud za sportsku arbitražu (CAS) je u martu odbio zahtev Ruskog fudbalskog saveza (FUR) da zamrzne suspenziju FIFA, čime je praktično okončana njena nada da će se takmičiti na Svetskom prvenstvu u Kataru, pre nego što je FUR povukao žalbu.

Nekoliko nacionalnih fudbalskih saveza najavilo je da neće igrati protiv Rusije nakon njene invazije na Ukrajinu, uključujući Poljsku, Švedsku i Češku.

izvor Rojters

Ostavite odgovor