Papa apeluje na Putina i Zelenskog

Papa apeluje na Putina i Zelenskog

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i njegov ruski kolega Vladimir Putin trebalo bi da proglase primirje i vrate se za pregovarački sto, rekao je papa Franja u apelu dvojici lidera u nedjelju. On je upozorio da bi dalja eskalacija mogla dovesti do raspoređivanja nuklearnog oružja, sa katastrofalnim posljedicama.

Prema prevedenom transkriptu koji je objavio Vatican Nevs, papa je ukrajinski sukob opisao kao „užasnu i nezamislivu ranu za čovečanstvo“, kojoj se ne nazire kraj.

„Određene radnje se nikada ne mogu opravdati, nikada“, nastavio je, međutim, prestajući da direktno upire prst krivca na obe strane.

Tvrdeći da „rat nikada nije rešenje“, papa Franja je pozvao na „trenutni prekid vatre“ i pozvao zaraćene strane da pregovaraju o „rešenjima koja nisu nametnuta silom, već konsenzusnom, pravednom i stabilnom“. Takođe je istakao važnost poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta svake zemlje, kao i prava manjina.

Prema Papinim rečima, nastavak sukoba bi mogao da dovede do „nuklearne eskalacije“ koja bi verovatno nanela katastrofalne posljedice ne samo na uključene strane, već i na ceo svijet.

Obraćajući se Putinu, papa Franja ga je pozvao da „zaustavi ovu spiralu nasilja i smrti“, dok je ukrajinskog predsednika pozvao da „bude otvoren za ozbiljne predloge za mir“. Takođe je zatražio da druge zemlje učine sve što mogu da okončaju rat, a da ne dopuste da budu uvučene u sukob.

Papin apel usledio je nekoliko dana nakon što je Zelenski u petak u Telegramu objavio poruku da Kijev neće pregovarati sa Moskvom sve dok Putin ostane na vlasti. Komentar je stigao onog dana kada je ruski predsednik potpisao sporazume koji otvaraju put za uključivanje dve republike Donbasa i dva bivša ukrajinska regiona u sastav Ruske Federacije, nakon referenduma na kojima su ljudi u ovim regionima većinom glasali za odvajanje od Kijeva. i pridruživanje Rusiji krajem septembra. Ukrajina i njeni zapadni pristalice odbacili su referendume kao „lažiranje“ i kritikovali Moskvu zbog onoga što su nazvali kršenjem teritorijalnog integriteta Ukrajine.