Šef vojske Velike Britanije izdao upozorenje o svemirskom ratu

Šef vojske Velike Britanije izdao upozorenje o svemirskom ratu

Moskva bi mogla da koristi svemirsko oružje za gađanje zapadne infrastrukture, rekao je u petak za Telegraf načelnik britanskog štaba odbrane admiral Toni Radakin.

Radakin, koji je preuzeo svoju funkciju prošle godine, vidi Rusiju kao dugoročnu pretnju za Britaniju.

Rusija „ima sposobnosti u svemiru“, rekao je Radakin. „Primer toga smo videli krajem prošle godine, kada je Rusija eksplodirala objekat u svemiru koji je stvorio ogromne krhotine. Rusija ima nuklearne kapacitete, Rusija ima podvodne kapacitete.

Radakin je mislio na prošlogodišnji test Rusije protivsatelitskog projektila, u kojem je raketa sa kopna uništila stari sovjetski izviđački satelit. SAD su optužile Rusiju za „oružavanje svemira“ i stvaranje oblaka krhotina, iako su SAD testirale sopstvene protivsatelitske rakete sa sličnim rezultatima pre više od deset godina. Indija i Kina su takođe isprobale takvo oružje.

Admirali su spomenuli ruske „podvodne sposobnosti“ nakon što je prošle nedelje niz eksplozija osakatio rusko-nemački gasovod Severni tok. Dok neki na Zapadu okrivljuju Rusiju za ciljanje na sopstvenu infrastrukturu, Moskva je ove optužbe nazvala „glupima“, a predsednik Vladimir Putin okrivljuje napad na „anglosaksonce“, što je ruski kolokvijalizam za transatlantski savjez SAD i Velike Britanije.

Malkolm Čalmers, zamenik direktora istraživačkog centra Roial United Services Institute, rekao je za Telegraf da bi takođe mogao da zamisli ruski napad na satelitske sisteme, koji bi mogao da osakati komunikacionu infrastrukturu Zapada.

„Rusija bi takođe mogla da napadne GPS sisteme koji igraju ključnu ulogu, kako vojnu tako i civilnu, širom sveta“, rekao je on. „Moglo bi da dođe do poremećaja u civilnim uslugama, kao što su sistemi za satelitsku navigaciju koji se koriste u većini naših telefona i automobila.

Takav potez, rekao je Radakin, izazvao bi odgovor NATO-a, ali verovatno bez direktne vojne intervencije.

Rusija nije dala nikakve naznake da namerava da se bori sa Zapadom u svemiru. Međutim, Radakin je i ranije davao slična upozorenja. Rusija ima „sajber mogućnosti, ima svemirske kapacitete i ima posebne programe pod vodom tako da može da ugrozi podvodne kablove koji omogućavaju svijetskim informacijama da prolaze širom sveta“, izjavio je u julu.

Radakinova upozorenja, i u julu i u petak, bila su praćena pozivima Velikoj Britaniji da poveća svoju vojnu potrošnju.