Crna Gora zabranila ulazak za 28 stranaca zbog „zlonamjernih“ aktivnosti

Crna Gora zabranila ulazak za 28 stranaca zbog „zlonamjernih“ aktivnosti

Dan nakon što je proterala šest ruskih diplomata, članica NATO-a Crna Gora je u petak poništila boravišne dozvole i zabranila ulazak 28 stranih državljana koje je optužila za širenje „malignog uticaja“ u interesu neidentifikovanih stranih službi.

Taj potez je bio deo „kontinuiranih i koordinisanih“ aktivnosti, navodi se u saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova, ne navodeći više detalja. Mediji i zvaničnici rekli su da je u grupi bio i bivši ambasador susedne Srbije u Crnoj Gori.

Od šest ruskih diplomata zatraženo je da napuste zemlju zbog „kršenja Bečke konvencije o diplomatskim odnosima iz 1961. godine“, navelo je Ministarstvo spoljnih poslova u kratkom saopštenju na Tviteru u četvrtak. Rusija je kao odgovor zatvorila svoje konzularne službe u Crnoj Gori.

Takođe u četvrtak policija je izvršila raciju na više lokacija u okviru istrage o špijunskom lancu za koju je vlada rekla da je pripremljena i koordinirana sa međunarodnim partnerima Crne Gore i da ima za cilj zaštitu nacionalne bezbednosti.

Članica NATO-a i zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama Rusiji zbog rata u Ukrajini.

Mala balkanska država od oko 620.000 ljudi nedavno se suočila sa masivnim sajber napadom za koji su zvaničnici rekli da nosi obeležje proruskih hakera i ruskih bezbednosnih službi.

Nekada slovenski saveznik Rusije, Crna Gora je prkosila snažnom protivljenju Moskve 2017. da se pridruži NATO-u. Vlasti su takođe osudile dva ruska bivša vojna obaveštajna službenika za orkestriranje neuspelog puča 2016. godine, osmišljenog u to vreme da osujeti nastojanja zemlje za NATO.

Crna Gora je postala nezavisna 2006. godine nakon što se odvojila od svog mnogo većeg suseda Srbije. Zemlja je i dalje podeljena među onima koji se zalažu za prozapadnu integraciju i pro-srpski i proruski tabor.

Bivši ambasador Srbije u Podgorici Vladimir Božović opisao je zabranu ulaska koja mu je izrečena kao „sramnu”, rekavši da će tražiti reakciju Beograda. Božović je proglašen personom non grata zbog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore 2020. godine i tražio je da napusti Crnu Goru, ali ga Srbija nije zamenila novim diplomatskim predstavnikom.

Neki najviši crnogorski zvaničnici optužili su Srbiju za nastavak pokušaja da održi uticaj u zemlji nakon razdvajanja 2006. i za promovisanje interesa Rusije u Crnoj Gori.