Otkrivena najdublja olupina na svetu

Otkrivena najdublja olupina na svetu

Istraživači su pronašli najdublju olupinu ikada identifikovanu, razarač američke mornarice potopljen tokom Drugog svijetskog rata.

USS Samuel B Roberts je pao tokom bitke kod Samara u Filipinskom moru u oktobru 1944. Leži u 6.895 m (22.621 stopa) vode.

Teksaški finansijer i avanturista Viktor Veskovo, koji poseduje podmornicu za duboko ronjenje, otkrio je „Sammi B“ pohaban, ali uglavnom netaknut.

Plovilo je poznato po herojskoj završnoj borbi protiv Japanaca.

Brojčano nadjačana i nadjačana, uspela je da zadrži i osujeti nekoliko neprijateljskih brodova pre nego što je na kraju pala.

Od 224 člana posade Semjuela B Robertsa, 89 je ubijeno. 120 preživelih držalo se za splavove za spasavanje 50 sati čekajući spas.

Gospodin Vescovo, mornarički rezervista svog vrijemena, rekao je da je bila izuzetna čast locirati izgubljeni brod i na taj način imati priliku da prepriča njegovu neverovatnu priču o herojstvu i dužnosti.

„Volimo da kažemo da čelik ne laže i da su olupine ovih plovila poslednji svedoci bitaka koje su oni vodili“, rekao je on za BBC njuz.

„Sammi B je angažovao japanske teške krstarice iz neposredne blizine i pucao tako brzo da je iscrpeo svoju municiju; svelo se na gađanje dimnih granata i rasvetnih metaka samo da bi pokušao da zapali japanske brodove, i nastavio je da puca. samo izvanredan čin herojstva. Ti ljudi – sa obe strane – borili su se do smrti.“

Na slikama koje je snimila avanturistička podmornica, Limitirajući faktor, moguće je videti strukturu trupa, topove i torpedne cevi.

Sammi B ima rupe od japanskih granata i postoje dokazi u krmenoj četvrtini jednog velikog pogotka.

Po njegovom zgužvanom izgledu, čini se da je plovilo prvo udarilo u pramac morskog dna.

Da bismo dali osećaj koliko je duboko mesto za odmor, 98% dna svetskog okeana je manje od 6.000 metara. Samo nekoliko mesta u velikim tektonskim rovovima prelaze 6.000 m.

Bitka kod Samara, deo bitke u zalivu Lejte, bila je žestoka borba. Intenzivne borbe su na kraju dovele do povlačenja svojih snaga jako poremećene japanske carske mornarice.

Nekoliko brodova sa obe strane izgubljeno je u dubini.

Prošle godine, gospodin Vescovo je uspeo da pronađe razarač USS Johnston na dubini od 6.460 metara (21.180 stopa).

Moguće je da postoje i drugi dublji od Sammi B ili Johnstona.

„Postoje još dva američka broda koja tek treba da se pronađu – USS Gambier Bej (pratni nosač) i USS Hoel (razarač)“, rekao je Kelvin Marej iz EIOS-a, kompanije koja je organizovala i vodila ekspediciju gospodina Veskova.

„Imamo istorijske zapise o tome gde su možda potonuli. Jesmo potražili zaliv Gambier, ali ovo je detektivski posao i ovakve operacije dubokog okeana nikada ranije nisu sprovedene. Ne želim da koristite frazu ‘igla u plastu sena’, jer postoji mnogo više istraživanja koja se bave smanjenjem tog plast sena. Ali još uvek postoji određena količina sreće uključena u sve ovo.“

Gospodin Veskovo je bio prva osoba koja je posetila najdublje tačke u pet Zemljinih okeana.

Takođe se popeo na najviše vrhove na svakom od sedam kontinenata; a nedavno je otišao u svemir na Nev Shepardu, sistemu raketa i kapsula koji je razvio osnivač Amazon.com Džef Bezos.