Smrznuta beba mamuta otkrivena u Jukonu, Kanada

Smrznuta beba mamuta otkrivena u Jukonu, Kanada

Cijelo mladunče vunastog mamuta pronađeno je smrznuto u permafrostu sjeverozapadne Kanade – prvo takvo otkriće u Sjevernoj Americi.

Smatra se da je mumificirani mamut iz ledenog doba star više od 30.000 godina. Pronašli su ga rudari zlata u regionu Klondajk u Jukonu u utorak.

Područje nalaza pripada Prvoj naciji Tr’ondek Hvech’in.

Vlada Jukona uporedila je to sa ruskim otkrićem bebe mamuta u permafrostu Sibira 2007. godine.

U njemu se navodi da je to „najkompletniji mumificirani mamut pronađen u Sjevernoj Americi“, a tek drugi takav nalaz u svijetu.

Beba, za koju se smatra da je žensko, nazvana je Nun čo ga, što znači „velika beba životinja“ na jeziku Han koji govore Indijanci u toj oblasti.

„Nun čo ga je prelepa i jedna od najneverovatnijih mumificiranih životinja iz ledenog doba ikada otkrivenih na svijetu“, rekao je paleontolog Jukona Grant Zazula.

Otprilike je iste veličine kao sibirska beba Ljuba pronađena 2007. godine, stara oko 42.000 godina, navodi se u saopštenju vlade Jukona.

To je najbolje očuvani vunasti mamut otkriven u Sjevernoj Americi. Delimični ostaci teleta mamuta, po imenu Effie, pronađeni su 1948. u rudniku zlata u susjednoj Aljasci.

CBC Nevs kaže da je Nun Čo ga otkopan nakon što je rudar pozvao svog šefa da ispita nešto što je udario njegov buldožer u blato u Juriku Kriku, južno od Doson Sitija.