Oporavlja se proizvodnja nafte – Rusija

Oporavlja se proizvodnja nafte – Rusija

Novi kupci kupuju rusku naftu, kaže vlada

Proizvodnja sirove nafte ponovo je u porastu u Rusiji u maju, nakon što je prošlog mjeseca pala zbog zapadnih sankcija, izjavio je u ponedeljak potpredsjednik vlade i bivši ministar energetike Aleksandar Novak.

„Situacija je stabilna. Proizvodnja je povećana u odnosu na april. Očekujemo da će se cifre delimično oporaviti u maju i da će biti bolje“, rekao je Novak novinarima.

Jedan broj novih kupaca počeo je da kupuje naftu iz Rusije, dodao je Novak, navodeći da je izvoz zaista porastao na neke destinacije, posebno u azijsko-pacifički region. Moskva trenutno razmatra razvoj novih infrastrukturnih projekata kako bi diversifikovala svoje isporuke nafte, kao što je proširenje naftovoda do Kine i izgradnja novih luka, prenosi RT.
TASS je ranije izvestio da je proizvodnja sirove nafte pala za 9 odsto prošlog meseca u odnosu na mart, pošto su međunarodne sankcije uvedene protiv Rusije zbog njene vojne operacije u Ukrajini zabranile zapadnim kompanijama da sarađuju sa tom zemljom u energetici. SAD su zabranile uvoz ruske sirove nafte, a EU se zalagala za embargo na svoju naftu. Ministarstvo finansija Rusije procenjuje da bi proizvodnja nafte mogla pasti do 17 odsto ove godine.

Ostavite odgovor