Ruska trgovina sa Kinom raste

Ruska trgovina sa Kinom raste

Međugodišnja trgovina porasla je za više od 25 odsto kako raste pritisak sankcija na Moskvu

Međusobna trgovina između Rusije i Kine iznosila je skoro 51,09 milijardi dolara (343,87 milijardi juana) u prva četiri mjeseca tekuće godine, što predstavlja rast od 25,9 odsto u poređenju sa istim periodom pre godinu dana, pokazuju najnoviji podaci kineske carine. .

Kineski izvoz u Rusiju porastao je za 11,3% na 20,24 milijarde dolara, dok je prodaja Rusije u Kini porasla za 37,8% na 30,85 milijardi dolara. Bilateralni trgovinski promet u aprilu porastao je za 8,7% u odnosu na mart na 12,69 milijardi dolara.

Nafta, prirodni gas i ugalj čine skoro 70% u vrednosti robe koju Kina uvozi iz Rusije. Rusija takođe izvozi bakar i bakarnu rudu, građu, gorivo i morske plodove.
Kina izvozi širok spektar proizvoda u Rusiju, uključujući pametne telefone, industrijsku i specijalnu opremu, igračke, obuću, motorna vozila, klima uređaje i računare.

U 2020. trgovinski promet između Rusije i Kine opao je za 2,9% na 107,76 milijardi dolara zbog pandemije Covid-19. Prošle godine, međusobna trgovina između nacija dostigla je rekordnih 146,88 milijardi dolara, što je porast od 35,8%.

U decembru su se ruski i kineski predsednici dogovorili o stvaranju infrastrukture za servisiranje trgovinskih operacija između dve zemlje bez trećih strana. Dve zemlje prelaze sa američkog dolara i evra u trgovini kako bi izbegle potencijalne sankcije.

Peking je odbio da učestvuje u sankcijama Moskvi zbog sukoba u Ukrajini.

izvor rt

Ostavite odgovor