Online časovi nisu riješenje za energetsku krizu – francuski ministar

Online časovi nisu riješenje za energetsku krizu – francuski ministar

Univerziteti ne bi trebalo da se vraćaju na onlajn nastavu kako bi se izborili sa energetskom krizom, rekla je francuska ministarka visokog obrazovanja Silvi Retailleau.

Njena izjava dolazi u trenutku kada Francuska i druge evropske zemlje sve više traže mere za uštedu usred rastućih cena energije i sve većeg straha od nestašice gasa.

„Izlazimo iz Covid-19 [ograničenja], moramo zadržati nastavu u učionici“, rekao je Retailleau u sredu, a citira list Le Monde.

„Institucijama kojima je potrebna pomoć biće pružena pomoć kako ne bismo morali da se vraćamo učenju na daljinu.

Ministar je ranije naveo da su univerziteti obavezni da sprovode mere uštede energije, ali da one ne treba da idu „na račun studenata [i osoblja].

Retailleauove primjedbe uslijedile su nakon što su sindikati nastavnika i studentske grupe kritikovali Univerzitet u Strazburu (Unistra) u istočnoj Francuskoj zbog odluke da se zimski raspust ove godine produži i vrati učenje na daljinu kako bi se izborio sa rastućim troškovima energije.

Predsjednik univerziteta Mišel Deneken najavio je u ponedeljak da će božićni praznici biti produženi za nedelju dana do 9. januara. Pored toga, svi časovi će se održavati na daljinu nedelju dana u februaru.

Grejanje na univerzitetu, koji ima skoro 57.000 studenata, biće uključeno „što je kasnije moguće“, uz održavanje temperature na 19C (66F), dodao je Deneken.

„Suočavamo se sa energetskom krizom. Kao što znate, cena energije raste svakim danom“, rekao je Deneken. „Svi moramo da radimo zajedno i dugoročno promenimo navike.

Studentska grupa AES osudila je plan Unistre da nametne učenje na daljinu kao „sebičan i ponižavajući“, tvrdeći da se tim potezom krše prava studenata.

„Nastavnici će morati da predaju u termo ćebadima, dok će učenici drhtati od hladnoće“, rekla je Imane Ouelhadž, predsjednica Unije studenata Unf.

Glavni sindikati nastavnika FSU i CGT-FERC na sličan način su tvrdili da je odgovornost vlade da nametne mere za uštedu energije bez ograničavanja pristupa javnim uslugama.