Ruska SVIFT alternativa širi se rekordnom brzinom

Ruska SVIFT alternativa širi se rekordnom brzinom

Ruski međubankarski sistem za razmjenu poruka SPFS proširio se rekordnom brzinom ove godine, izjavila je u petak Alla Bakina, šef odeljenja za nacionalni platni sistem centralne banke.

„Sistem za razmjenu finansijskih poruka SPFS-a pokazao je ozbiljnu ekspanziju ove godine, jer imamo više stranih učesnika koji se povezuju. Od početka godine SPFS je pristupilo više partija nego svih prijethodnih godina postojanja sistema“, rekao je Bakina na bankarskom forumu u Kazanju.

Prema rečima zvaničnika, SPFS je u prvih šest meseci 2022. pristupilo 50 novih subjekata iz inostranstva, čime je ukupan broj porastao na 440. Preko 100 njih su strani subjekti iz 12 zemalja, iako regulator ne objavljuje spisak zemalja čiji institucije su se uključile u sistem.

SPFS je SVIFT alternativa koja obezbjeđuje prenos finansijskih poruka između banaka unutar i van Rusije. Nastao je krajem 2014. kao odgovor na prvi talas sankcija zbog ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom, koji je, između ostalih, bio usmeren na brojne ruske banke.

Ranije ove godine, dok se Moskva suočavala sa daljim sankcijama kao odgovor na svoju vojnu operaciju u Ukrajini, uključujući isključenje mnogih ruskih banaka sa SVIFT-om, vlada je počela da promoviše domaći sistem kao pouzdanu alternativu. Takođe, zbog sveobuhvatnih sankcija, Moskva je ubrzala napore da se udalji od dolara i evra ka sklapanju obračuna u nacionalnim valutama. Prema Bakinoj, SPFS se pokazao od pomoći u ovom poduhvatu.

„To, naravno, stvara dobru osnovu za dalji razvoj obračuna u nacionalnim valutama, udaljavajući se od dolara, evra u obračunima. Takođe vidimo da prijateljske zemlje postaju sve spremnije da pređu na nacionalne valute“, rekao je Bakina.

Sankcije su takođe dovele do povećanja upotrebe bankovnih kartica Mir, ruske alternative Visa i Mastercard-u, čime je obustavljen rad u zemlji i onemogućen rad kartica izdatih u Rusiji u inostranstvu. Prema Bakinoj, trećina svih bankarskih kartica u Rusiji sada su Mir kartice.