Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje ponovo će se kandidovati za produženje 43-godišnje vladavine

Predsjednik Ekvatorijalne Gvineje ponovo će se kandidovati za produženje 43-godišnje vladavine

Najdugovječniji svijetski lider, predsjednik Ekvatorijalne Gvineje Teodoro Obiang, ponovo će se kandidovati na izborima u novembru, objavila je u petak njegova stranka, verovatno produžavajući 43-godišnji mandat koji je počeo kada je preuzeo vlast. u državnom udaru 1979.

Vladavinu Obianga (80) obeležila je tortura političkih protivnika, lažni izbori i korupcija, kažu grupe za ljudska prava i strane sile. Obiang negira takve optužbe.

Pod njim, zapadnoafrička zemlja je postajala sve povučenija i zavisila od nafte i gasa, koji obezbjeđuju oko tri četvrtine državnih prihoda. Novac puni džepove onih koji su bliski predsjedniku dok većina nacije živi u siromaštvu, kažu grupe za ljudska prava.

Njegov sin, potpredsjednik Teodoro Nguema Obiang Mangue, džet-seter koji voli zabave, brze automobile i nakit, a koji je francuski sud osudio za pronevjeru 2020. godine, rekao je u petak na Tviteru da je njegov otac bio nominovan da se ponovo kandiduje „zbog svoje harizme, liderstva i političkog iskustva“.

Još jedan mandat doneće nove izazove. Ekonomiju su unazadili COVID-19 i pad cena nafte, iako rat u Ukrajini i rezultirajuća potreba za neruskom naftom i gasom mogu pomoći u podsticanju rasta.

I dalje je rasprostranjeno siromaštvo. To je otkriveno kada je serija eksplozija u kasarni prošle godine sravnila deo priobalnog grada Bata, ubivši oko 100 ljudi i pokrenuvši reakciju pomoći bivše kolonijalne sile Španije.