Norveška je suspendovala razmatranje zahtjeva za azil Rusa

Norveška je suspendovala razmatranje zahtjeva za azil Rusa

Norveška imigraciona vlast obustavila je razmatranje zahtjeva za azil skoro 300 ruskih državljana, smatrajući da za njih treba razviti posebnu proceduru, prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na kanal TV2.

Prema norveškim imigracionim vlastima, do kraja septembra, 244 Rusa su stigla u zemlju da dobiju azil, a još nekoliko desetina – uključujući one koji su izbegli mobilizaciju – to je učinilo kasnije.

Venče Fone, predstavnik menadžmenta, objašnjava: u Norveškoj se još ne razmatraju prijave Rusa, čekajući da se Evropska unija dogovori o jedinstvenoj politici u ovom pravcu.

„Ovo je veoma složena i zahtevna situacija u kojoj moramo da pažljivo procenimo. Želimo saradnju (sa EU) i želimo da vidimo kako će se to odigrati u ostatku Evrope“, rekao je Fone.

Izbegavanje služenja vojnog roka samo po sebi nije osnov za azil u Norveškoj, ali postoje izuzeci od pravila – na primer, ako to znači da osoba neće učestvovati u ratnim zločinima ili zločinima protiv čovečnosti.

Norveška ministarka pravde i za vanredne situacije Emilie Mahl smatra da imigraciona vlast postupa u skladu sa zakonom: „Građani Rusije imaju pravo da podnesu zahtev za azil pod istim uslovima kao i svi ostali, a nadležnost za imigraciju odlučuje kako prema njima treba postupati“.

Kao što znate, sa početkom ruske invazije na Ukrajinu u punom obimu, u Evropskoj uniji su u toku diskusije o tome da li i dalje puštati Ruse unutra. Neke države – uglavnom Poljska i baltičke države – tvrde da građani Ruske Federacije mogu predstavljati pretnju nacionalnoj bezbednosti. Drugi, posebno Nemačka, izražavaju mekši stav.

Podsetimo, poslednjih nedelja u Norveškoj je privedeno nekoliko ruskih državljana koji su snimili sumnjive fotografije, uključujući i sa dronova. Nezvanično se navodi da je jedan od uhapšenih verovatno sin bliskog saradnika predsjednika Rusije Vladimira Putina.